Цените на жилищата в Солсбъри се сринаха с почти 10 процента след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок, показва анализ на официалните данни, цитирани от Cashback Remortgages и The Guardian.

Средната цена, срещу която е продаден дом в града в трите месеца от май до юли, е била £299 207. През предходното тримесечие средната цена е била £328 243. Отравянето бе в началото на март.

Спадът от 8,8 процента в цените през трите месеца контрастира с покачването с 1,9 процента на цените през същия период в цялото графство Уитшър и съседните общини.

Местни брокери сочат, че интересът за покупка от хора, които не са жители на града, се е сринало. Преди атаката 65% от продажбите на брокерската компания McKillop and Gregory са били на купувачи, които до преди това не са имали жилище в града.

"Преди, когато напишеш Солсбъри в Google, излиза катедралата. А сега новини за отравянето", посочва Макилъп.

Местният пазар е засегнат и от други фактори, включително Brexit и забавянето на пазара на недвижими имоти в южната част от страната.Пазарът на имоти не е единственият засегнат. Множество магазини са затворили, след като посетителите намаляли с до 80 процента на някои места.