Британски милиардер продаде имението си в Лондон на загуба от около 30%. Това е поредното доказателство за ниското търсене на пазара на имоти в града, предаде Bloomberg. Боби Арора е търговски директор на бюджетния търговец на дребно B&M European Value Retail SA. Той продаде имението си в скъпия квартал Белгравия за £23,5 милиона ($30 милиона) през ноември. Имотът, който е разположен между Хайд парк и Бъкингамския дворец, е закупен от Арора за £34 милиона преди около десетилетие, показва документация.

Продажбата на жилището в Белгравия беше една от най-скъпите жилищни сделки в Лондон миналата година. Само няколко жилища бяха продадени за над £20 милиона в столицата.

Най-заможните продавачи на жилища в Лондон прибягват до отстъпки в цените на цените, за да сключат сделка з апродажба, след като оценките на недвижимите имоти в скъпите локации се сринаха от пика си, достигнат преди около десетилетие.

Поредният пример е за чуждестранен предприемач, който продаде жилищен имот в Кенсингтън за около £80 милиона в края на миналата година, с отстъпка от приблизително £30 милиона от цената, платена през 2017 г.

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Цените на съществуващите жилища са в седми пореден месец на ръст

Все пак пазарът на имоти в луксозния сегмент в столицата на Обединеното кралство остава сравнително силен, въпреки че централните банки затегнаха политиката. През 2023 г. някои богати чуждестранни купувачи са похарчили повече от £100 милиона за имоти в Лондон, като Belgravia представлява 10% от всички сделки на стойност над £5 милиона, според брокера Savills Plc.

Семейство Арора притежава около 3,7 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, като по-малко от 10% от богатството им е свързано с акции на B&M. Осем години след като купиха B&M през 2004 г., Aroras продадоха 60% дял на американската частна инвестиционна компания Clayton Dubilier & Rice за около £575 милиона.