690 млн. динара или близо 6 млн. евро плати неназован купувач за старата захарна фабрика в Белград, съобщава сайтът на радио Б92. Заводът с пълно наименование "Първа сръбска захарна фабрика Димитрие Туцович 1898" е един от символите на столичния град и е пряк свидетел на възходите и паденията на западната ни съседка през три различни века.

Построена между 1899 г. и 1901 г., фабриката е с първата инсталация за преработка на захарно цвекло в Сърбия. Тя е и пример за малката "индустриална революция" в страната след освобождението от османско владичество.

Зет на Тръмп ще участва в проект за преустройство на воeнен комплекс в Белград

Зет на Тръмп ще участва в проект за преустройство на воeнен комплекс в Белград

В какво ще се превърне някогашният генерален щаб на югославската армия?

Носи името на Димитрие Туцович - основател на социалдемократическото движение в Сърбия. В началото на XX век тя е център на работнически бунтове, организирани от предшественика на местната компартия. През 1907 г. се стига до сблъсъци, при които загиват протестиращи.

Следват две световни войни и десетилетия относително спокойствие в рамките на специфичния югославски социализъм. За захарната фабрика "Димитрие Туцович" фатални се оказват 90-те години на ембарго и опити за трансформация на старите индустриални гиганти. Дейността е прекратена през 1997 г., а фирмата собственик официално фалира през 2008 г.

През годините се появяват различни предложения за бъдещето на фабриката - от събаряне и изграждане на бизнес център и кей до възстановяване на дейността с италиански собственик. Така и не се случва нищо.

Емблема на Югославия е на тезгяха: Струва най-малко 27 милиона евро

Емблема на Югославия е на тезгяха: Струва най-малко 27 милиона евро

Хотел Jugoslavija е собственост на фалиралата компания Danube Riverside

Сега неизвестният купувач надделя над други трима, като с малко покачи началната тръжна цена от 680 млн. динара. Срещу тези пари получава цехове, общежитие с магазин, складове, гаражи, резервоари, ведомствена пожарна служба, пречиствателна станция и ред други съоръжения в рамките на имота.

Граждани и представител на екологична организация опитаха да спрат търга с мотива, че той не се провежда в съответствие с разпоредбите.