Темповете на строителството на къщи в САЩ бележат спад от 9,5% през април тази година, информират американските медии. Основната причина е поскъпването на дървения материал. Това се случва малко след като цените на жилищата отвъд океана се повишиха до най-високото ниво от 15 години насам.

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Лихвите по кредитите остават на ниски нива, чуждестранните инвеститори ще дадат още по-голям тласък на имотните пазарите

В началото на годината цените на имотите в САЩ скочиха с цели 12%, което е най-голямото увеличение от 2006-а година насам. Към момента средната цена на жилище в национален мащаб е малко под 350 000 долара. Финикс и Сан Диего бележат най-висок ценови скок като се очаква къщите и апартаментите там да продължат да поскъпват. 

Криза? Цените на имотите в САЩ поскъпват с 18% през април

Криза? В най-голямата икономика имотите поскъпват с 18% през април

Те достигат до рекордни стойности

Според имотни анализатори, наличнните нови къщи вероятно ще нараснат през идните месеци, тъй като продавачите опитват да се възползват от сезонната активност. През март предлагането беше нараснало до над 1 милион жилища за продажба, което е с 3,9% повече спрямо февруари. То обаче е с 28,2% под нивото на наличните имоти през март 2020 г. 

Основният въпрос сега е дали заради спада на строителството на нови къщи цените ще се вдигнат още. Особено след настъпването на пандемията, в САЩ, както и в Европа жилищният пазар създава огромна конкуренция и наддавания от страна на клиентите. И все пак като цяло цените на къщите за средната класа в Америка са по-евтини от тези в повечето западни държави от Европейския съюз.

Защо по-бавният растеж на населението ще означава по-скъпи акции и имоти?

Защо по-бавният растеж на населението ще означава по-скъпи акции и имоти?

Тенденцията ще задържи лихвите ниски, а спестяването за пенсия ще стане още по-трудно