Намаляващият ръст на на населението по света ще има значително влияние върху лихвите, сочи ново изследване на JP Morgan, цитирано от CNBC.

Тъй като все повече хора пестят за пенсиониране, а все по-малко млади ще заемат за имоти, автомобили и образование, демографската ситуация ще натежи над лихвите и тенденцията ще продължи, категоричен е Джеси Едгъртън, старши икономист в банката.

"Забавянето на растежа на населението, на което сме свидетели от десетилетия и в развитите, и в развиващите се икономики, е причина да очакваме по-ниски реални лихви", смята той.

В Япония, Европа и САЩ реалните лихви намаляват през последните десетилетия заедно със спада в раждаемостта и темпа на експанзия на икономиките. В същото време расте и средната продължителност на живота.

Китай е още в началото на този цикъл. След време това ще се случи и в развиващите се икономики, когато те напреднат в развитието си.

Делът на работоспособното население в Китай се срина

Делът на работоспособното население във втората най-голяма икономика се срина

Поднебесната империя отчита най-слабия растеж на населението от 50-те години насам

"По-бавният растеж на населението означава, че има излишък от капитал по света. Излишни пари в търсене на доходност. Всички тези пари, които хората опитват да пестят, ще сринат лихвите и ще намалят възвръщаемостта на капитала", посочва икономистът.

Промяната вече се отразява и в лихвите по депозитите, и в активи като облигациите, които са директно свързани с лихвите. Но вече засяга и акциите и недвижимите имоти. Падащите лихви означават и по-високо съотношение на цената към печалбата на компаниите. "Смятам, че по-високото съотношение ще е новото нормално в този свят на по-нисък растеж на населението", казва Едгъртън.

И макар че намаляващ растеж на населението не е задължително най-лошото нещо, което може да се случи на човечеството, спестяването на средства за пенсия ще бъде още по-трудно. И хората ще трябва да заделят повече от заплатата си.