Китай отчете най-слабия растеж на населението на страната от 50-те години насам. Данни показват, че броят на китайците в работоспособна възраст се срива рязко, което увеличава демографския натиск над икономиката, пише Bloomberg.

Към края на миналата година в Поднебесната империя е имало 1,412 млрд. души, показват официалните данни от преброяването, което се извършва един път на десетилетие. Средният растеж на населението през последното десетилетие е 0,53%, най-бавният темп от 1953 г.

Китай пребори пандемията. Но пред растежа ѝ има друго, много по-голямо предизвикателство

Китай пребори пандемията. Но пред растежа ѝ има друго, много по-голямо предизвикателство

Поднебесната империя може и да не успее да изпревари САЩ никога, казва един анализатор

Нарастването на населението на най-населената държава в света се забавя от десетилетие заради комбинация от растящи доходи и ограничителната политика за едно дете, която бе премахната едва наскоро. Възможността за спад на броя на китайците през следващите години, което ще е за първи път от 60-те години насам, ще отбележи важен крайъгълен камък за страната и ще има широки последствия за икономическия ѝ растеж и за държавния бюджет.

Делът на населението в работоспособна възраст — между 15 и 59 г. — намалява до 63,4% през 2020 г., или 894,4 млн. души, от над 70%, или 939,6 млн., преди десетилетие. Жителите над 60 г. отговарят за 18,7% от населението, при 13,3% през 2010 г.

Данните показват още, че вече 63,9% от китайците живеят в градовете, при 49,7% през 2010 г.

Преброяването показва, че е възможно населението на Китай да започне да намалява още преди 2025 г., посочва Ерик Жу, икономист.

Редица големи икономики отчетоха спад на раждаемостта през миналата година, тъй като икономическите проблеми и социалната дистанция намаляват желанието на хората да имат деца. В Китай през 2020 г. са родени 12 млн. бебета, с 18% по-малко спрямо 2019 г.

Пандемията засили най-страшния проблем пред развития свят: застаряващото население

Пандемията засили най-страшния проблем пред развития свят: застаряващото население

През следващите 2 десетилетия 15% по-малко хора ще се присъединят към работната сила

При последното преоброяване, представено през 2011 г., Китай декларира победа над бързия темп на растеж на населението, частично заради политиката за едно дете. Пекин увеличи тавана до две деца през 2015 г. с надежда да повиши раждаемостта, но промяната нямаше особен ефект.

На други места в Източна Азия населението вече започва да се свива. Южна Корея бележи 11% по-малко бебета през 2020 г. и първи спад на населението в историята. Същото е положението в Тайван, където свиването на населението дойде няколко години по-рано от прогнозите.

Населението на Япония се свива от 2011 г., а през 2020 г. бяха родени едва 870 хил. деца — най-ниското ниво от поне 1898 г., откогато има сравними данни. Дори САЩ отчита най-бавния темп на растеж на населението от 30-те години.

За да се увери, че икономическият растеж няма да се забави заедно с растежа на населението, Пекин ще трябва промени модела си. Страната ще трябва да харчи повече за възрастните и в същото време да поддържа високи нива на инвестиции.

Възрастта за пенсиониране в Китай е сред най-ниските в света и настоящата петилетка призовава за повишаването ѝ. Предходни планове за увеличението ѝ бяха забавени заради недоволство.

В САЩ не са се раждали толкова малко бебета от 1979 година

В САЩ не са се раждали толкова малко бебета от 1979 година

Пандемията е само част от проблема