Чужденците ще могат да получат турско гражданство при инвестиция в недвижим имот в страната на стойност над 400 000 долара. Това стана ясно днес, след като Наредбата беше обнародвана в Държавния вестник на Турция. 

Припомняме, че с решение, взето през септември 2018 г., разходите за закупуване на къща в замяна на гражданство бяха намалени от 1 милион долара на 250 хиляди долара. Сега цената отново ще се покачи. Законът, регламентиращ тази практика, беше приет през февруари 2010 г.

5 пъти се увеличават хората, придобили българско гражданство през 2020-а, в сравнение с преди 3 години

5 пъти се увеличават хората, придобили българско гражданство през 2020-а, в сравнение с преди 3 години

Вчера президентският кабинет, председателстван от президента Реджеп Тайип Ердоган, обсъди повишаване на стойността на недвижимите имоти, които трябва да бъдат закупени за придобиване на турско гражданство.

Турската програма CBI отбелязва значителен ръст през последните няколко години и внезапен скок в търсенето напоследък както от руски, така и от украински кандидати, които искат да избягат от конфликта. Турската програма CBI е една от малкото опции на пазара, които все още са отворени за руски инвеститори.

ЕП предлага "златните" паспорти да отпаднат до 2025 година

ЕП предлага "златните" паспорти да отпаднат до 2025 година

Често от тези възможности се възползват съмнителни хора с нечисти пари

Според правилата на програмата покупката на имот трябва да бъде финализирана, преди да може да бъде подадена молба за гражданство, така че започването на първия етап от процеса може да отнеме няколко седмици. Освен това имотът не може да се продава в следващите 3 години.

Преди няколко месеца Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди проектозакон, който предвижда т.нар. "златни" паспорти в ЕС да отпаднат до 2025 г., а "златни" визи да бъдат издавани по-трудно.

Предоставянето на гражданство (паспорт) или право на престой (виза) в ЕС срещу инвестиции не привлича правилните хора, отбеляза вносителят на измененията София Инт Велд. По нейните думи, често от тези възможности се възползват съмнителни хора с нечисти пари от сенчеста дейност. Тези схеми често са свързани с корупция, пране на пари и неплащане на данъци.

Златните жилища на Босфора: наемите в Истанбул скочиха до небесата

Златните жилища на Босфора: наемите в Истанбул скочиха до небесата

Защо е това рекордно поскъпване в Истанбул? Никъде другаде наемите не растат толкова много, колкото на Босфора - с цели 160 процента за последните пет години. Неудържимо растат и продажните цени. Какви са причините?

От 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 млрд. евро по въпросните схеми, като най-често разрешения за престой срещу инвестиции (визи) издават Испания, Португалия и Гърция.

Като народност, най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55% от всички издадени документи), а гражданство на държава от ЕС срещу инвестиции, в повечето случаи придобиват руснаци (45%).

Европейската комисия започна през октомври миналата година наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради условията, при които дават гражданство на чуждестранни инвеститори. Тогава комисията изрази опасения от подобна схема, прилагана от България.