Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди проектозакон, който предвижда т.нар. "златни" паспорти в ЕС да отпаднат до 2025 г., а "златни" визи да бъдат издавани по-трудно, съобщи БТА.

Предоставянето на гражданство (паспорт) или право на престой (виза) в ЕС срещу инвестиции не привлича правилните хора, отбеляза вносителят на измененията София Инт Велд. По нейните думи, често от тези възможности се възползват съмнителни хора с нечисти пари от сенчеста дейност. Тези схеми често са свързани с корупция, пране на пари и неплащане на данъци, обобщи Инт Велд.

Тя добави, че ЕС следва да определи за кои инвестиции да се издават визи по-лесно. По нейните думи, е необходимо държавите да проверяват предварително по-задълбочено "инвеститорите", включително посочените в исканията за виза адреси на пребиваване и данните от данъчните власти в държавата на произход.

Комисията на ЕП отчита, че със "златните" визи и паспорти се допуска пробив в европейската сигурност и се създава възможност за корупция и за пране на пари.

От 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 млрд. евро по въпросните схеми, като най-често разрешения за престой срещу инвестиции (визи) издават Испания, Португалия и Гърция.

Като народност, най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55% от всички издадени документи), а гражданство на държава от ЕС срещу инвестиции, в повечето случаи придобиват руснаци (45%).

Гражданство срещу пари. България е сред 10-те с най-скъпи паспорти

Гражданство срещу пари. България е сред 10-те с най-скъпи паспорти

Близо 90% от хората по света биха искали да имат и второ гражданство

Европейската комисия започна през октомври миналата година наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради условията, при които дават гражданство на чуждестранни инвеститори. Тогава комисията изрази опасения от подобна схема, прилагана от България.