През последните 12 месеца средната цена на жилищата във Великобритания е нараснала почти четири пъти. Точно толкова по-бързо е това от средния максимален заем, предлаган от кредиторите. Това показват данните от последното проучване на Mortgage Broker Tools (MBT), цитирани от медиите на Острова.

Средно, максималният размер на заема, предлаган от кредиторите, е бил 243 400 британски лири през май тази година, което е увеличение от 2,5% спрямо средния максимален размер през май 2020-а година. Тогава той е бил 237 500 лири.

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Лихвите по кредитите остават на ниски нива, чуждестранните инвеститори ще дадат още по-голям тласък на имотните пазарите

Според последния индекс на цените на жилищата в Халифакс средната цена на имотите през май е била 261 743 лири, което представлява годишен ръст от 9,5%. А това означава, че средната цена на една къща в Обединеното кралство се е увеличила с повече от 22 000 паунда през последната една година.

Индексът показва, че разликата между максималния размер на заема и най-малкия размер, наличен за средния клиент при еднакъв набор от обстоятелства, е 100 900 британски лири през май 2021-ва година спрямо 89 893 паунда през май 2020-а година.

Страхът "да не пропусна" вдигна цените на имотите във Великобритания до рекордни нива

Страхът "да не пропусна" вдигна цените на имотите във Великобритания до рекордни нива

Според брокерите имотите ще продължат да поскъпват

През месец май тази година средният максимален размер на заема, достъпен за купувачите, които купуват имот за първи път е нараснал с 2,7% до 253 764 лири. Средният максимален размер на кредита, който е на разположение на инвеститорите за отдаване под наем също е нараснал - с 3,6% до 362 750 лири.

Таня Тумадж, която е главен изпълнителен директор на Mortgage Broker Tools коментира, че "пазарът на жилища се отвори и цените започнаха да растат още след първото блокиране на национално ниво през май 2020-а година. А през последните 12 месеца цените на имотите се повишиха с най-силните темпове от близо седем години насам."

През последната година ипотечните кредитори започнаха да предлагат на клиентите си все по-големи заеми, които да бъдат изплащани и за по-дълъг период от време. Става все по-трудно обаче хората да намерят къщата на мечтите си и да я закупят на пазарна цена. И това е проблем не само във Великобритания. Подобна е ситуацията в Европейския съюз, както и в САЩ.

Швеция отчете исторически ръст на цените на имотите

Икономика №1 в Скандинавието е един от най-горещите имотни пазари. И цените там са с 19% нагоре

На фона на безпрецедентно ниски лихви