Жилищният пазар в Лондон се раздвижва с пълна сила като цените на имотите в британската столица достигат космически висоти, пишат медиите от Острова. След известно затишие спрямо останалата част на Обединеното кралство, където от месеци се наблюдава истински бум както на цените на имотите, така и на закупуването им, сега жилищният пазар в Лондон отново излиза на дневен ред.

Няколко причини за непрестанното покачване на цените на жилищата във Великобритания

Няколко причини за непрестанното покачване на цените на жилищата във Великобритания

Годишният ръст на цените на жилищните имоти е 11%

Основната причина за това е, че след края на локдауните и различните ограничения, свързани с пандемията, много хора отново искат да се завърнат в столицата. Освен това цените на къщите в провинцията, които по правило винаги са били много по-ниски от тези в мегаполиса, нараснаха с невиждани темпове.

Цените на имотите в Лондон в началото на септември са по-високи от прогнозираните от експертите по недвижими имоти преди месеци. Търсенето също расте и това се случва на фона на инфлацията, на по-високите разходи за строителни материали, заради проблемите с веригите на доставки и с наемането на работници. Въпреки Brexit и въпреки продължаващата пандемия.

Средната цена на малка къща или тристаен апартамент в британската столица е над половин милион лири, а през последните два месеца се закупуват все повече имоти на стойност и около 1 милион. Следно, цените в Лондон са нараснали с над 10%.

Стойността на къщите във вътрешната част на града са нараснали по-бързо от тези в крайните квартали. В Кингстън и Челси, които са най-скъпите квартали във Великобритания, регистрират ценови скок от над 20 на сто.

Една от най-големите строителни компании във Великобритания - Berkeley, очаква да отчете годишна печалба от над £518 милиона лири само от сделките в Лондон.

Ръст на печалбите отчитат и акционерите в компании за недвижими имоти в британската столица. Възвръщаемостта на акционерния капитал се очаква да бъде придружена от консолидация на акции, след което редовната годишна възвръщаемост на акционерите ще е в размер средно на £281 милиона. Това е увеличение средно с £2.50 на акция.

Най-скъпият мезонет в Лондон е обявен за продажба. Каква е цената?

Най-скъпият мезонет в Лондон е обявен за продажба. Каква е цената?

През 2020 г. в Лондон са регистрирани 31 продажби на супер луксозни имоти