Продавачите залагат, че Централен Лондон може да се противопостави на най-лошия жилищен пазар през октомври през последните 8 години.

Забелязват се очевидни признаци на отскок в някои от най-скъпите квартали набританската столица, като цените на домовете във Вътрешен Лондон се покачват с 2.4% от септември до средно 625 064 паунда (824 000 долара).

Лондон отново е градът с най-скъпите наеми в Европа

Тази столица отново е градът с най-скъпите наеми в Европа

Имотите там струват 4 пъти повече отколкото в други градове на Острова

Във Великобритания като цяло цените се повишават с 1% - най-слабия растеж за месец от 2010 г. насам, според сайта за имоти Rightmove, цитиран от Bloomberg.

Поскъпването отчасти отразява сезонното вдигане на пазара след лятото, въпреки че все още има поводи за притеснение. Според доклад на Кралския институт на сертифицираните геодезисти налице е слаб пазар и значителна предпазливост сред потенциалните купувачи.

Имотният пазар на Острова се забавя все по-отчетливо

Имотният пазар на Острова се забавя все по-отчетливо

В по-широк контекст търсенето на жилища отслабва, след като бумът, продължил 3 десетилетия, тласна цените до недостъпни за повечето хора нива.

Данъчните промени, засягащи наемодателите, както и икономическата несигурност, свързана с бъдещите отношения на страната с Европейския съюз, също се отразиха, особено в Лондон.

Първи годишен спад на цената на жилищата на Острова от 6 години насам

Първи годишен спад на цената на жилищата на Острова от 6 години насам

Пазарът се готви за още натиск

"Тази година положението е по-унило", отчита Майлс Шипсайд, директор на Rightmove.

Цените на жилищата на Острова се повишават с 0.9% на годишна база, достигайки средно 307 245 паунда. Тези в Лондон спадат с 1.1%, според Rightmove.

Месечният индекс на компанията, който не е сезонно коригиран, съдържа продажните цени на повече от 110 000 домове, представляващи около 90% от пазара във Великобритания. Имотите са обявени за продан между 9 септември и 6 октомври.