Общата инвестиция в трите небостъргача, които ще красят гръцкото небе през следващите години е оценена на повече от 500 милиона евро. Тези проекти бележат особено интересна промяна на пазара на недвижими имоти, тъй като те демонстрират необходимостта от намаляване на строителния отпечатък чрез изграждане нагоре, но също така и значението на създаването на "забележителности" за посетителите и жителите на градовете, пише Ekathimerini.

Най-новото развитие се отнася до използването на парцела и съоръженията на бившата керамична фабрика Kerameia Allatini в Солун, площ от 82 000 квадратни метра. Както стана известно при посещението преди дни на министър-председателя, групата Андреадис, която закупи имота, започва изграждането на небостъргач със смесено предназначение с РЗП 29 800 кв.м. и височина 100 метра. Агентите на пазара на имоти оценяват сумата на инвестицията на 250-300 милиона евро.

Най-високата жилищна сграда, която ще бъде построена в страната, ще се намира в Елинико на южния бряг на Атина. 200-метровата Riviera Tower е проект, който ще обхваща площ от над 44 600 кв.м. и е на цена от 300 милиона евро. В него ще бъдат разположени 171 луксозни апартамента със средна продажна цена от 14 000 евро/кв.м. Междувременно се изчислява, че средно всеки имот е бил продаден за 3,65 милиона евро. Същевременно работата по основата на небостъргача напредва бързо, като е възможно първите няколко етажа да започнат да се появяват преди края на годината.

Един от всеки 10 ваканционни имота в Гърция е купен от емигранти

Един от всеки 10 ваканционни имота в Гърция е купен от емигранти

Експатите предпочитат новопостроени къщи

Много по-рано, през декември, се очаква да заработи небостъргача в Пирея. Това е инвестиция от 45 милиона евро от Dimand, EBRD и Prodea Investments, които поеха експлоатацията на имота за следващите 99 години. Тези средства се отнасят за пълното функционално и техническо обновяване на сградата, която също ще бъде сертифицирана по стандарта LEED, като първият "зелен" небостъргач в Гърция.