Да не мислят за утре, да живеят комфортно и да не се страхуват да загубят работата си, са мечтите на мнозина. Но защо някои хора успяват да спечелят и да натрупат богатството си, докато други не?

Какво е истинска финансова независимост

Богатите се различават от бедните хора не по заплатите и наличието на маркови дрешки, луксозни коли и огромни имения. Статистиката е неумолима: повечето от истинските милионери и богати хора не се открояват външно и изглеждат съвсем обикновени - не сменят гардероба си всеки сезон и не гонят на всяка всички най-нови технологии. И обратното любителите на бурен живот и показен лукс далеч не са богати хора. Богатите не правят това.

6 сурови истини за парите, които не искате да чуете

6 сурови истини за парите, които не искате да чуете

Може никога да не станете милионер, но се постарайте да се чувствате добре и с вашите доходи

В този случай нека решим: Какво е истинското богатство? Това не е външен блясък, а финансова независимост, тоест способността да живеете от натрупания капитал в продължение на много години, без да работите и да не получавате никакви други доходи.

Звучи невъзможно, но абсолютно всеки човек може да създаде такъв капитал, независимо от размера на заплатата му. Започнете да спестявате от някаква скромна сума на месец и стигнете до солиден финансов ресурс - без да продавате бъбрек или да търсите съмнителни финансови операции.

Снимка 554142

Източник: iStock

Ето 6 причини, поради които не се получава натрупване

Какво ви пречи да влезете в категорията истински богати хора? Има няколко основни причини, които ви пречат да създавате капитал. 

1. Липса на цел и план

Мнозина са убедени, че ясно планират живота си. Но ако се вгледате по-дълбоко, трябва да признаете, че това обикновено са еднодневни планове. Няма дългосрочна стратегия, нито ясна цел. Хората живеят като кораб, който не знае къде плава - и той се люшка от вятъра ту към едната страна , ту на другата.

Без цел не е възможно да се намери нито път към нея, нито възможности за нейната реализация. Яснотата на формулировката е много важна - това ще ви позволи бързо да реализирате плановете си. Освен това желанията трябва да са лично ваши, а не наложени отвън и постижими.

Имайки предвид конкретни цели, можете да изградите подробни планове:

  • какво точно трябва да се направи, какви стъпки да се предприемат;
  • колко пари са необходими за изпълнение;
  • колко можете да спестите в момента, за да съберете сумата;
  • от къде можете да получите повече пари за по-бързо създаване на капитал.

Когато имате цели и планове, мозъкът ви е настроен да работи, ясно разбира какво е необходимо и се фокусира върху него. И не пропускате шансове и възможности, защото няма хаос, всичко е планирано.

Оттук и правилото : Винаги имайте цели и изградете на тяхна основа конкретни планове.

4 подхода към стойността на парите, от които зависи колко ще печелите

4 подхода към стойността на парите, от които зависи колко ще печелите

При единият ще имате нула в сметката, а качественият модел може да ви донесе изобилие

2. Заблудата, че богатството може "да падне върху главата ви"

Много хора са страдали и сега си патят от финансови пирамиди и измамници, защото в главите им живее убеждението, че парите могат да бъдат получени внезапно и веднага в големи количества.

В действителност създаването на капитал е просто дисциплина. Заделянето на пари на макар и малки суми е по-добре, отколкото изобщо да не го правите. Сложните лихви и време ще си свършат работата - магията на капитализацията, в която дори 100 лева на месец ще се превърнат в десетки хиляди.

Оттук и правилото : Научете се да спестявате редовно и дисциплинирано.

3. Придружаване на процеса на натрупване от големи емоции

Създаването на капитал не е филмът "Вълкът от Уолстрийт", в истинския живот то е скучен и безинтересен процес на логически и стратегически проверени действия.

Липсата на емоции относно парите помага да се харчат по-малко за спонтанни ненужни покупки, да се печелят повече на борсата, като се избират добри компании и се влиза в трудни периоди за пазара. Именно тази стратегия дава голям темп на растеж.

Оттук и правилото : не се емоционално, създаването на капитал трябва да бъде логично, последователно и внимателно.

4. Големи разходи

Всички наистина богати хора пестят част от доходите си, без значение колко печелят.

Спестяването на 10% от дохода е достатъчно за изграждането на сериозен капитал. А ако има възможност да спестите 15%, тогава ще стигнете до солидна сметка много по-бързо. Не е нужно да печелите много или да живеете в икономичен режим, за да станете наистина богат човек.

Оттук и правилото: Харчете по-малко - инвестирайте повече.

Пет съвета как най-успешно да пестите пари

Пет съвета как най-успешно да пестите пари

Пандемията показа, че наличието на спестявания е изключително важно

5. Малко действия

Наистина богатите хора многократно са паднали на дъното. Но след това са се изправяли и опитвали да успеят отново. Трябва да продължите напред, опирайки и разчитайки на житейския си опит. Дори и на отрицателния. Лежейки на дивана, е невъзможно нещо да се промени. Вашият собствен успех е само във вашите ръце.

Оттук и правилото: Не само желайте, но и правете.

6. Икономии за сметка на здравето и образованието

Важно е да умеете правилно да харчите парите си. Няма смисъл да пестите от всичко, в ущърб на живота и здравето. Купувайки добри ботуши и палта за есента, вие се предпазвате от болест, която определено ще доведе до намаляване на доходите и увеличаване на разходите.

Инвестирайки в образование, вие добавяте стойност към себе си като специалист или бизнесмен и спестявате много време за сметка на метода "проба и грешка". Или например, когато харчите пари за бизнес реклама, вие инвестирате в бъдещи печалби.

Трябва да правите всичко компетентно, не пестете от наемането на специалист, който дава конкретен измерим резултат, ако не можете да го направите качествено сами.

Оттук и правилото : алчността е пътят към бедността, бъдете рационални, претеглете решенията си.

Приложете в практиката тези прости принципи и подходи и те ще ви помогнат да започнете да пестите и променяте живота си към по-добро.