Безпокойството за парите е една от най-честите причини за стрес: докато някои гонят първия си милион, други са загрижени да осигурят доходи, за да наемат жилище и достатъчно средства за храна и дрехи.

Повечето хора смятат, че животът би бил много по-лесен и по-добър, ако бяха богати. Но това не е така. За съжаление нито училището, нито родителите преподават финансова грамотност. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да попълните празнините в знанията си за тази сфера.

4 подхода към стойността на парите, от които зависи колко ще печелите

4 подхода към стойността на парите, от които зависи колко ще печелите

При единият ще имате нула в сметката, а качественият модел може да ви донесе изобилие

Осигурете си стойност

Ако не печелите толкова пари, колкото бихте искали, трябва да се запитате как да постигнете повече стойност като стопански активна личност. В повечето случаи качеството на вашата работа и решенията, които предлагате, определят доходите ви.

Ако имате някакъв бизнес, запитайте се защо клиентите трябва да ви плащат. Ако работите за някой друг, задайте си въпроса: "Как бихте могли да придвижите компанията напред?" Предложете нещо наистина уникално и ценно, преди да поискате повишаване на заплатата.

Снимка 218534

Източник: iStock

Парите няма да решат всички финансови проблеми

Чували ли сте някога за спечелили от лотария, които стават милионери за една нощ, но скоро загубват повече, отколкото са спечелили? Има безброй истории за известни личности, звезди, които натрупаха невероятни богатства и по някакъв начин успяха да затънат и да фалират.

Суровата истина е, че паричните проблеми нямат нищо общо с липсата на финанси. Те се основават на това как мислите за парите, как харчите ресурси и колко активно сте загрижен за бъдещото ви благосъстояние. Ако не знаете как правилно да разпределяте малки суми, още повече няма да можете да управлявате големи пари.

Ако парите са единствената ваша надежда за независимост, никога няма да я получите.

Свободата започва в главата. И истинската сигурност се основава на вашите умения и знания, опит, а не на финансовите ресурси. Можете да бъдете милионер, а всичките ви пари да загубите за миг, но никой не може да ви отнеме уменията, които сте придобили. И дори с нулев банков баланс, можете лесно и бързо да създадете множество потоци от приходи, защото ще знаете точно как сте го правили в миналото.

Разходите ще ви помогнат да спестявате

Купуването на чанта за 25 лева на пръв поглед може да изглежда изгодно, но въпросът е колко дълго ще издържи. Понякога е по-добре да похарчите повече, за да сте сигурни в качеството.

Вземете това правило особено сериозно, когато купувате всичко необходимо за работа: компютър, клавиатура, добър офис стол, който няма да навреди на гърба ви. Същото се отнася и до дългосрочните неща за дома ви.

Снимка 228181

Източник: iStock

Мнението на другите няма значение

Човек, който никога не е бил успешен и сега е потънал в дългове, не може да ви даде добри финансови съвети. Трябва да се запознаете и общувате с нови хора и да изслушвате онези, които са далеч пред вас.

Спрете да лъжете себе си

Да се ​​каже, че финансите нямат значение, е голяма лъжа. Парите не са нищо повече от форма на енергия и средство да живеете според вашите собствени условия. Не можете да си купите щастие, здраве или любов. Но наистина можете да харчите, така че парите да ви направят по-щастливи, по-здрави. Това се отразява и на отношенията с другите. Само помислете дали ще имате възможност например да посетите близки, ако те живеят в друга държава.

Снимка 227114

Източник: iStock

Започнете да подобрявате отношенията си с парите

Погрижете се за портфейла си, като го поддържате чист и подреден.

Проверявайте редовно банковата си сметка.

Следете вашите приходи и разходи.

Бъдете спокойни във връзката си с парите, вместо да ги оставяте те да контролират живота ви.

Може никога да не станете милионер, но се постарайте да постигнете състояние, при което да се чувствате комфортно и с вашите доходи.