Пестенето на пари се превърна в трудна задача за много хора по света на фона на фиксираните заплати и нарастващите наеми, астрономическите разходи за здравеопазване и увеличаващи се сметки, свързани с други разходи за живот като храна и др. И определено пандемията има голяма роля за всичко това.

Въпреки че плоските заплати са голяма част от цялостния проблем със спестяванията, растящите разходи за живот, заемат дори по-голяма част от неравенството. Въз основа на цените на наемите и доходите в големите градове у нас, средното българско домакинство плаща над 30% от доходите си за живот като разходи за наем, а за домакинствата с по-ниски доходи, този процент може да нараства дори до над 50. Горе-долу подобно е съотношението и на разходи за храна, което оставя малко възможност за пестене на средностатистическото домакинство.

В допълнение към тези проблеми нелепите разходи за здравеопазване и увеличаването на другите разходи за живот (особено по направление на суровините и горивата) през последните две години също удариха българските домакинства.

На фона на казаното дотук, един от факторите, който повечето академични изследвания по проблемите със спестяванията едва докосват, е отношението към самото спестяване.

Изненадващо, и в допълнение към проблемите, подчертани по-горе, една от водещите причини, поради които домакинствата по света (най-вероятно и българските) срещат проблеми, за да могат да пестят пари, е липсата на дългосрочно планиране.

Проучване на Bankrate през 2019 г. установи, че 21% от възрастните американци не отделят нито една част от годишния си доход за спестявания. Този процент не се е подобрил много през последните няколко години, след като бе над 20% от 2016 г. насам, според Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate. Част от това се обяснява с разликата в поколенията, тъй като по-възрастните домакинства, на възраст 55 и повече години, са по-склонни от други възрастови групи да спестяват над 10% от годишния си доход. Проучванията показват, че милениалите и по-младото поколение, изобщо не спестяват пари, отчасти поради нарастването на студентските дългове и разходите от първа необходимост.

В тази мрачна среда стана още по-важно да се пестят средства за бъдещето. Както демонстрира кризата с COVID-19, спестяванията могат да бъдат чудесен източник на комфорт по време на екстремен стрес. Необходимо е обаче интелигентно планиране, за да могат активно спестените средства да работят.

В този ред на мисли, ето пет от най-полезните съвети за пестене, дадени от експертите и разгледани и обобщени от специалистите на изданието Insider Monkey.

Увеличете възможностите за спестяване

Що се отнася до спестяванията, отстъпките и купоните са популярен метод за освобождаване на допълнителни пари за използване в бъдеще. Въпреки че може да е психически и физически натоварващо да чакате да се възползвате от отстъпка, за да си купите отдавна отлагана стока, ползата от този начин на мислене в дългосрочен план, значително надвишава направените усилия.

Самото спестяване не е достатъчно. Много хора имат склонността да харчат спестяванията си за несериозни неща. Важно е да купите нещо с отстъпка вместо на редовната цена, но не бива да губите усещане за "по-голямата картина" в процеса и да се насочвате към покупки, от които нямате нужда.

Фокус върху бюджетирането

Дори нещо толкова тривиално като разделянето на различни видове разходи в отделни пликове или записването им на лист хартия, може да помогне на хората да разберат финансовото си състояние малко по-добре, отколкото да носят тази информация в ума си. Бюджетирането помага да се осъзнае къде могат да се направят съкращения и да се увеличат спестяванията.

Бюджетирането е първата стъпка в плана за спестявания и е възможно най-лесната. Важността на тази проста задача обаче не бива да бъде подценявана, тъй като изгражда основа, от която зависи цялата стратегия за спестяване. Ако основата е разклатена, няма голяма надежда за нещо, изградено върху нея, така че обърнете допълнително внимание на бюджета, когато планирате икономии.

Обърнете внимание на дневните разходи

Ежедневните разходи като хранителни стоки, транспорт и други нужди често не консумират твърде много пари в краткосрочен план, но подреждането им в продължение на месеци и години може да осигури на плановиците за спестявания визията, от която се нуждаят, за да разработят перфектния план. Повечето хора не обръщат внимание на тези разходи, предпочитат да ги пренебрегнат в полза на големи покупки в списъка си с разходи. И това е голяма грешка, защото те се трупат, а както казва стара българска поговорка - "капка по капка... вир".

Намаляването на ежедневните разходи може радикално да намали разходите за живот, като по този начин освободи пари, които могат да бъдат използвани другаде. Тук трябва да се направят някои жертви и ако бюджетирането е лесно, съкращаването на ежедневните разходи е може би най-сложната част от цялото уравнение на спестяванято. Ако успеете да надминете това препятствие, вашето спестяване ще стане много по-лесно оттам нататък.

Замразяване на разходите за несъществени неща

Свързани както с бюджетирането, така и с ежедневните разходи, са радикалните мерки, насочени към намаляване на общите пари, които харчите. Чрез замразяване на разходите за несъществени елементи, като нов смартфон или закупуване на по-нов модел автомобил, могат да бъдат спестени значителни суми пари в бъдеще.

Несъщественото е обратното на ежедневните разходи в повечето домакинства, което представлява голяма част от общите разходи. Намаляването им, което всъщност е просто упражнение за самодисциплина, може да доведе до големи награди.

Аутсорсинг

За хората, които са опитали всичко останало, винаги има възможност за възлагане на външни изпълнители. Това означава да предадете контрола върху бюджета си на експерт, който е отговорен за разпределянето на сумата, която ви е необходима за вашите разходи, а останалото влага в спестявания или инвестиции, в зависимост от това, което ви подхожда най-добре.

Аутсорсингът може да доведе до разочарования и проблеми с доверието, в края на краищата някой друг управлява парите ви, но също така може да освободи целия стрес, свързан с управлението на парите, като по този начин ви оставя по-фокусирани за други задачи като работа, увеличаване на общата производителност и други дейности, водещи до по-добър цялостен баланс в ежедневието ви.