Често експертите препоръчват да спестите 1 милион лева преди да се пенсионирате. Въпреки че това изглежда като "баснословна сума", имайте предвид няколко неща. Първо инфлацията ще направи така, че този 1 милион след 30 години да купува горе долу един тристаен апартамент в момента и второ - продължителността на живот се повишава, което означава, че ще имате нужда от по-големи спестявания, когато (или по-скоро "ако") получавате единствено пенсия.

За да се ориентирате колко трябва да пестите и да инвестирате, за да достигнете заветната граница от 1 милион лева, можете да вземете предвид съвета на финансовите експерти - заделяйте и инвестирайте между 10 и 15% от дохода си.

Сега - другите компоненти от които ще зависи кога и дали ще свършите с тази седем цифрена сума са - времето и доходността.

Ще започна "отзад напред", за да стигна дотам колко трябва да изкарвате, за да заделяте 15% от дохода си и да достигнете 1 милион лева при различни сценарий за старт и доходност.

За съпоставимост, ще приема сценария, че имате възможност да отделяте 15% от доходите си и да насочвате тази сума към финансовите пазари. Ето и резултатите:

Ако започнете на 25 години:

С 4% доходност, трябва да печелите 67 459 лева годишно и да спестявате 843.24 лева на месец. И двете сума са сериозни, като се превеждат като заплата от над 6 000 лева чисто.

С 6% възвращаемост, трябва да печелите 39 971 лева на година и да спестявате 499.64 лева на месец.

С 8% доходност, трябва да печелите 22 764 лева годишно и да спестявате 284.55 лева на месец.

Ако започнете на 30 години:

При 4% норма на възвращаемост, трябва да печелите 87 262 лева годишно и да спестявате 1 090.78 лева на месец.

С 6% възвращаемост, трябва да печелите 55 872 лева годишно и да спестявате 698.41 лева на месец.

С 8% норма на възвращаемост, трябва да печелите 34 644 лева годишно и да спестявате 433.96 лева месечно.

Ако започнете на 40 години:

С 4% норма на възвращаемост, ще трябва да печелите 155 086 лева годишно (около 13 000 лева на месец) и да спестявате 1 938.57 лева месечно (мисията почти невъзможна).

С 6% възвращаемост, трябва да печелите 114 867 лева годишно и да спестявате 1 435.83 лева на месец.

При 8% норма на възвращаемост, трябва да печелите 83 563 лева годишно годишно и да спестявате 1 044.53 лева месечно.

Имайте предвид, че тези числа не вземат предвид много странични и непредсказуеми фактори - като например възходи и падения, които може да преживеете през целия си живот включително периоди на безработица, или внезапни финансови сривове.

А примерите потвърждават за пореден път нещо, което съм казвали много пъти - ако искате да приключите активния си работен живот с достатъчна по размер спестена сума, трябва да направите две неща - да започнете да спестявате възможно най-рано и да заделяте възможно най-много.

Защото така освен, че парите ви ще започнат да се капитализират по-рано, ще можете да неутрализирате и потенциално лошото въздействие на фактор, който не можете да контролирате - ниска дългосрочна доходност (може би една от най-големите заплахи пред спестителите в момента).

Защото както виждате, дори и да започнете да пестите рано, ако доходността през следващите десетилетия е много ниска, едва ли ще можете дори да си мечтаете за един милион лева.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции.