През последните месеци датската банка Danske Bank се намира в центъра на най-големия скандал за пране на пари в света, тъй като банката е помагала на основно руски граждани да заобикалят европейското законодателство. Общият размер на схемата, в която е участвала финансовата институция, се оценява на 220 млрд. долара, припомни Zero Hedge.

Нови разкрития показват, че банката е предлагала златни кюлчета и монети на клиентите си, за да могат да укриват реалното си благосъстояние. Основният участник в тази операция е бил естонския клон на Danske Bank, за който вече стана ясно, че е прекарвал милиарди евро на Стария континент, предаде Bloomberg.

Бивш директор на Danske Bank е намерен мъртъв след обвинение в пране на пари

Бивш директор на Danske Bank е намерен мъртъв след обвинение в пране на пари

През естонския клон на банката според прокуратурата са минали повече от 200 млрд. евро от Русия, Азербайджан и Молдова

По този начин Danske Bank е осигурявала на клиентите си "анонимност", показват последните документи по разследването. От финансовата институция са посочили още пред малка група от клиентите си, на които сделката е била предложена, че благородният метал осигурява "преносимост" на активите. Разкритията показват, че тя е била осигурявана на руснаците поне от юни 2012 г.

Оказва се, че банката е получавала добра комисионна за извършената услуга, възлизаща на 0,5% от стойността на по-големите сделки, докато при по-малките тя е достигала 4%. Интересното е, че официално Danske Bank в Естония не предлага услуги, свързани с благородни метали, а само плащания, откриване на обменни линии за търговия в чуждестранна валута и търговия с акции и облигации.

Засега не е известно колко злато е успяла да продаде банката, макар че е ясно, че поне някои от клиентите ѝ са се възползвали от услугата, според вътрешен имейл на нейни служители, станал достояние на Bloomberg. Той показва, че такава оферта е била отправяна и към местните клиенти на банката.

Закъсалата Danske Bank продава пенсионен бизнес за $288 милиона

Закъсалата Danske Bank продава част от бизнеса си за $288 милиона

Продаденото звено има стотици хиляди клиенти

Естонският клон на Danske Bank е получавал златото от две партньорски организации. Едната от тях е доставила поръчки на стойност над 300 хил. евро (или около 6 кг. злато), които е закупила от Австрия, а другата компания е била използвана от Danske Bank за по-малките ѝ поръчки. Клиентите на банката са можели да получат златните кюлчета с тегло от над 250 грама в незапечатани пакети. Изискването металът да бъде сертифициран също е било заобикаляно, защото е бил съхраняван дългосрочно.

В момента Danske Bank е разследвана от министерството на правосъдието на САЩ и от прокуратурите в Дания, Естония и Франция. Освен това срещу нея и бившия ѝ главен изпълнителен директор има няколко колективни съдебни иска.