Бившият директор на естонския клон на Danske Bank Айвар Рехе, който ръководеше финансовата институция между 2006 и 2015 г., е бил открит мъртъв в гора недалеч от дома си в столицата Талин в сряда, предаде естонската информационна агенция Eesti Rahvusringhääling (ERR). Той беше издирван от полицията след като изчезна в понеделник и според сведенията на медията е бил ментално нестабилен и със суицидни наклонности, като според властите става въпрос именно за самоубийство.

Европол: Най-мащабните схеми за пране на пари са с руски средства

Европол: Най-мащабните схеми за пране на пари са с руски средства

Те са в основата на мащабни схеми за изтичане на финансови средства

През декември 2017 г. десет от служителите на клона на банката в Естония, които бяха обвинени от местната прокуратура в пране на пари, но самият Рехе не е бил сред тях. Скандалът е най-крупният в историята на банката и е значителен за цялата европейска икономиката, тъй като според прокуратурата през Danske Bank в страната за период от повече от десет години са били изпрани повече от 200 млрд. евро от Русия, Молдова и Азербайджан. Най-голямата част от тази сума, която е десеторно по-голяма от брутния вътрешен продукт на Естония, са дошли от Русия.

Скандалът доведе до криминално разследване във финансовата институция и в последствие обхвана банкови директори в Европа и САЩ. Десетимата служители на Danske Bank са били от ниския и средния мениджмънт на финансовата институция, а според прокуратурата обвинения са повдигнати и на бившия изпълнителен директор Томас Бьорген и бившия финансов директор Хенрик Рамлау-Хансен.

Изгониха директора на замесената в скандал с пране на пари Swedbank

Изгониха директора на замесената в скандал с пране на пари Swedbank

Банката е разследвана и за търговия с вътрешна информация

В Danske Bank са депозирани около 50% от спестяванията на датчаните, а финансовата институция изгуби около 70% от пазарната си капитализация за последните две години, през които е обект на разследване от властите. По-рано тази година Рехе посочи в интервю, че в ръководената от него банка са били налице всички необходими инструменти за превенция срещу прането на пари и призова обществеността да изчака резултатите от разследването, преди да си вади заключения по случая. Той изтъкна още, че по време на неговото управление на банката законите срещу прането на пари са били значително по-различни от тези, които са били в сила когато той е бил на чело на институцията.