Биргите Бонесен, главен изпълнителен директор на Swedbank, бе изгонена от компанията, предава Bloomberg. Шведската банка бе замесена в огромен скандал, свързан с пране на пари. Твърди се, че през най-старата банка в страната са били изпрани милиарди долари руски пари.62-годишната Бонесен ще бъде заместена временно от главния финансов директор Андерс Карлсон, гласи официалното съобщение.

Междувременно срещу банката се водят разследвания от властите в Швеция и Естония. САЩ също провежда собствена проверка. Обвиненията гласят, че през Swedbank са минавали мръсните пари на част от олигарсите от бившия Източен блок, включително и бившия президент на Украйна Виктор Янукович.

В сряда в централата на банката нахлуха полицейски служители като част от второ разследване, свързано с търговия с вътрешна информация. Твърдението е, че най-големите инвеститори са получили по-рано доклада за скандала с прането на пари.

От миналия месец насам акциите на банката изтриха 30% от стойността си, а пазарната капитализация се срина със $7,5 милиарда. Твърди се, че през банката са минавали около $23 милиарда мръсни пари всяка година между 2010 и 2016 г.

Raiffeisen Bank и други европейски банки са замесени в голям скандал за пране на пари

Raiffeisen Bank и други европейски банки са замесени в голям скандал за пране на пари

Нови имена на финансови институции се появиха след тези на Danske Bank и Swedbank