Още европейски банки се оказаха замесени в мащабната схема за пране на пари, известна като "руската пералня". Досега като основни участници в нея бяха сочени датската Danske Bank и шведската Swedbank, но през тази седмица списъкът се увеличи с още няколко имена - това на австрийската Raiffeisen Bank International, на немската Deutsche Bank и на три холандски финансови институции, пише Bloomberg.

В последния доклад на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), публикуван в понеделник, се посочва, че банките са замесени в сложна система за изтичане на средства от Русия към Западна Европа най-често през дружества в Естония и Литва.

По тези сигнали в момента се провеждат разследвания в редица държави - в Балтийските страни, САЩ, Великобритания и Северноевропейските страни.

Новите разкрития по схемата доведоха до спад на акциите на замесените финансови институции, като ценните книжа на Raiffeisen отчетоха спад от 15% във вторник. Тези на ING поевтиняха с 3,6%, след като в последния доклад стана ясно, че трите най-големи финансови институции в Холандия също са замесени.

Това обаче е само част от схемата, като все още не е ясно какъв дял от разследваните финансови потоци са били нелегални. В следващите месеци предстои да излезе още информация за "руската пералня", но вече е ясно как тя е работила в Балтийските страни и в тези в Северна Европа.

Големите банки, участвали в "изпирането" на руски пари от Danske Bank

Големите банки, участвали в "изпирането" на руски пари от Danske Bank

Кои имена са замесени в корупционната схемата на естонското дружество на датската финансова институция?

Каква е схемата?

Банки в Скандинавия са били хъб за трансферите от Русия към Западна Европа. Често за целта са били използвани техните дъщерни дружества в Балтийския регион.

Така например според финландските медии Nordea Bank е помогнала за превеждането на "потенциално мръсни" около 700 милиона евро или 793 милиона долара. Заедно с това някои следи свързват трансферите със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски.

Междувременно Guardian излезе с публикация, че 4,6 милиарда долара са били изпратени до Европа и Щатите от група от 70 руски офшорни компании чрез литовски сметки.

От Raiffeisen Bank през ING до Deutsche Bank

Според холандското списание De Groene Amsterdammer, част от групата на OCCRP, трите най-големи финансови институции в страната също са замесени в случая.

В публикация се посочва, че около 43 милиона евро са били преведени в сметката на местния производител на луксозни яхти Heesen в Rabobank. Те са били използвани за производството на две яхти, твърдят от изданието. В същото време около 190 милиона евро са минали през сметки в друга холандска банка - ABN Amro, която вече е част от групата на Royal Bank of Scotland.

Третата замесена холандска институция е ING Groep. В местните медии посочват, че нейното дъщерно дружество в Москва до 2013 година е работило с клиент, заподозрян в участие в схема за пране на пари.

Скандалът с Danske Bank се разраства

Корупционният скандал, разтърсил една от най-малко корумпираните държави в света

Според обвиненията става въпрос за "изпирането" на над 9 милиарда долара

Що се отнася до австрийската Raiffeisen Bank International, в информацията се посочва, че трансфери на обща стойност от 634 милиона долара са били направени от сметки в литовската Ukio Bankas и естонското дъщерно дружество на Danske Bank към Raiffeisen Bank Zentralbank Oesterreich. Твърди се, че средствата са свързани със случая със Сергей Магнитски.

В Германия над 889 милиона долара са минали от сметки в Deutsche Bank към сметки на институции, замесени в схемата за пране на пари, между 2003 и 2017 година. Това твърди германското издание Suddeutsche Zeitung.

И принц Чарлз се оказа замесен 

В последните разкрития около "руската пералня" беше замесено и името на британския принц Чарлз. От BBC твърдят, че в центъра на казуса е руската инвестиционна банка "Тройка Диалог", която е изнасяла милиарди долари от Русия чрез мрежа от офшорни компании.

Според информацията бившият директор на финансовата институция Рубен Верданян, който е уличен в пране на пари, се е срещал с принц Чарлз. Пари от офшорната мрежа са били насочвани към благотворителен фонд на Уелския принц за реставрация на историческото имение от XVIII век "Дъмфрис хаус" в Шотландия.