Според Европол Балтийските страни са в риск от попадане в схеми за пране на руски пари. Това твърди европейската полицейска служба, след като няколко големи банки в регион бяха разкрити в организиране на сложни операции за изтичане не средства от Русия.

Педро Фелисио, който отговаря за борбата с прането на пари в Европол твърди, че най-много "криминални пари" идват в Европа от Русия и Китай, пише Reuters.

Руски пари се използват в мултимилиардна схема за изпиране на финансови средства, в която основни участници са датската Danske Bank и шведската Swedbank.

"Има милиарди криминални пари, които са изнесени от руската икономика", казва Фелисио, като предупреждава за опасността операциите с прането на пари в Балтийските страни да се повторят. Най-голям е рискът за Латвия, Литва и Естония.

Трудността да се намерят доказателства за незаконните финансови операции и липсата на съдействие от страна на Русия задълбочават проблема.

Raiffeisen Bank и други европейски банки са замесени в голям скандал за пране на пари

Raiffeisen Bank и други европейски банки са замесени в голям скандал за пране на пари

Нови имена на финансови институции се появиха след тези на Danske Bank и Swedbank

Руската централна банка, която има строга политика за справяне с прането на пари и е затворила редица банки, уличени в незаконни финансови дейности, е отказала коментар.

В доклад на Работната група за финансови действия, която е приела редица правила за справяне с прането на пари, е посочено, че голяма част от незаконни финансови средства изтичат от Китай.

Централната банка в азиатската страна също води сериозна борба с нелегални парични операции и отказва да коментира.

Европол координира трансгранични разследвания и взима участие в операция през 2016 година, която разбива международен картел за наркотици и пране на пари.

Въпреки че се полагат много усилия за справяне с проблема, все още рискът от мащабни схеми за финансови измами в Балтийските страни остава висок.

"Много от банките в тези държави са твърде уязвими и не могат да се преборят с прането на пари и особено руски такива. Въпрос на време е да се разкрие следващия такъв скандал в региона и той ще бъде много подобен на предишните", казва Фелисио.