Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е плащал никакъв подоходен данък в хода на десетилетието преди избирането му на настоящия пост, предаде New York Times. През първите си две години на чело на страната той е платил налог в размер на по 750 долара годишно или общо 1500 долара.

Причината за освобождаването му от подоходен данък е, че той е декларирал по-големи загуби, отколкото е бил размерът на приходите му. Вероятно тези плащания са причината данъчната му декларация да беше пазена в тайна, като в момента неговите финанси попадат в полезрението, тъй като той води кампания за преизбиране на поста си.

Същевременно той се разследва и от американската Вътрешна агенция по приходите (IRS), които оспорват легитимността на данъчно облекчение на стойност почти 73 млн. долара, получено от Тръмп след като отново е декларирал огромни загуби. Ако то бъде обявено за неправомерно, действащият президент на САЩ може да бъде принуден да плати обезщетения на стойност над 100 млн. долара.

Тръмп одобри сделката за TikTok, Walmart и Oracle ще платят $12 млрд.

Тръмп одобри сделката за TikTok, Walmart и Oracle ще платят $12 млрд.

Световният бизнес ще бъде с централа в Тексас и може да създаде 25 000 работни места

Документите, използвани от New York Times, разкриват, че Доналд Тръмп в действителност притежава активи на стойност стотици милиони долара, макар че не разкриват пълния мащаб на богатството му и отхвърлят спекулациите, че той има някакви укривани до момента връзки с Русия. От изданието твърдят, че се позовават единствено на доклади, подавани от самия президент към IRS.

Адвокатът от Trump Organization Алън Гартън обаче изтъкна, че свидетелствата за личните финанси на Тръмп са "до голяма степен, ако не и изцяло, погрешни". Подозрително е, че New York Times е отказала да предостави на защитника самите документи, изтъквайки, че по този начин ще разкрие източниците си.

"През последното десетилетие президентът Тръмп е платил десетки милиони долара лични данъци на федералното правителство, включително милиони подоходни данъци от кандидатирането си за поста през 2015 г.", изтъква Гартън, допълвайки, че част от задълженията на Тръмп са били изплащани с "данъчни кредити".

По отношение на приходната част, от New York Times откриват, че Тръмп е получил 427,4 млн. долара от шоуто The Apprentice, по-голямата част от които той е използвал, за придобива голф клубове. Самите клубове през годините се оказват постоянна яма за пари на президента.

Тръмп се закани да "отвърже" американската икономика от Китай

Тръмп се закани да "отвърже" американската икономика от Китай

"Ако Байдън спечели, Китай ще притежава страната ни, заяви президентът

Може би затова през 2018 г. той отчита постъпления на стойност 434,9 млн. долара, но нетният му баланс е загуба в размер на 47,4 млн. долара. Но голф клубовете са и много съмнителни, тъй като разходите им нарастват без никаква очевидна причина. Например клубът Bedminster в Ню Джързи увеличава издръжката си петкратно между 2016 и 2017 г.

Така в крайна сметка и бизнесите на Тръмп излизат на загуба, точно както самия него. "Повечето от основните дейности на г-н Тръмп - от голф клубовете му до хотелът му, магнит за консерватори, във Вашингтон - отчитат загуба на стойност милиони долари година след година."

Това също е начин за понижаване на данъците, от който Тръмп несъмнено се е възползвал.