Oracle и Walmart ще трябва да платят общо $12 млрд. за 12,5% и 7,5% от световния бизнес на TikTok, пише Bloomberg. Проектоспоразумението бе одобрено от президента на САЩ Доналд Тръмп, макар че то доста се различава от първоначалната му идея и преди дни той заяви, че няма да даде зелена светлина. Така оценката на TikTok възлиза на $60 млрд., макар тя да може да претърпи промени в следващите дни, според източници на агенцията.

Пекин все още не е одобрил сделката, но се смята, че регулаторите гласуват в подкрепа на споразумение, в което китайската ByteDance запазва мажоритарния си контрол и технологиите зад популярното видеоприложение.

ByteDance бе принудена да направи сделка, след като Тръмп заплаши да забрани приложението в САЩ заради притеснения за националната сигурност. След като Microsoft направи предложение за пълно придобиване на американския бизнес, ByteDance се обърна към Oracle, която бе склонна да остави контрола в ръцете на китайската компания.

Оценката на TikTok бе голяма въпросителна във Вашингтон и Пекин по време на преговорите. Изчислява се, че само американският бизнес струва между $20 млрд. и $50 млрд. Snap, която притежава Snapchat, се търгува при капитализация от $35 млрд.

ByteDance от своя страна е най-скъпият частен стартъп в света - $140 млрд. Сделката за световния бизнес на TikTok не включва китайския двойник Douyin, който също нарасна неимоверно.Според сегашното предложение бордът на директорите на TikTok Global ще има пет места. Сред тях вероятно ще е главният изпълнителен директор на Walmart Дъг Макмилан. Централата ще бъде в Тексас и, поне според Тръмп, ще създаде 25 000 работни места.

TikTok Global ще направи първично публично предлагане в рамките на 12 месеца, казаха още Walmart и Oracle.

Междувременно в събота Тръмп поиска $5 млрд. от компаниите за образователен фонд, който ще учи американските деца на "истинската история на нашата страната". Самата ByteDance уточни, че това не е част от сделката, а грубо изчисление на данъците, които TikTok Global ще плати през следващите години.Oracle ще придобие пълен достъп до сорс кода на TikTok, за да се увери, че в него няма "вратички", които Пекин да използва.