Наши сънародници, работещи в чужбина, продължават да изпращат големи суми пари у нас на свои роднини и близки, показват данните на БНБ.

Разгледано по месеци, досега тази година най-много пари са изпратени през май. В сравнение с преводите за първите пет месеца на 2022 година, за същия период сега паричните преводи от чужбина нарастват с близо 84 млн. евро.

Очакванията са до края на тази година сумата, изпратена у нас от българи, работещи в чужбина, да надвиши 1,2 млрд. евро.

За първото тримесечие на тази година рекордьори по трансфери у нас са работещите българи в Германия. За първите три месеца те са пратили на роднините си общо 67,3 млн. евро, или над 130 млн. лева.

Втори по размер на изпратените у нас пари са българите в САЩ, които са превели 61,4 млн. евро.

От Испания и Великобритания сумите, които влизат у нас за първото тримесечие, са съответно 34 млн. и 32 млн. евро. Гърция е на пето място по трансфер на суми към България - 20 млн. евро.

"От началото на тази година, със стабилизирането на паричните потоци, се връщаме по показатели към периода преди Covid кризата", коментира Йоана Младенова, част от екипа на Фактор И.Н. - представител на Moneygram за България.

Ренесансът на депозита: Българите "вкараха" в банки над 1 милиард лева

Ренесансът на депозита: Българите "вкараха" в банки над 1 милиард лева

Лихвите също растат и вече не са отрицателни