Нова кола, пътуване до далечна дестинация или пенсиониране с по-високи доходи? Надали има някой, който би отказал поне една от тези три придобивки. Само че всички те изискват или вземането на кредит, или по-сериозни спестявания. Именно за улеснение на второто е създаден СИП, който ще Ви помогне да постигнете по-лесно финансовите си цели.

СИП е съкращение от "Систематичен Инвестиционен План" - програма чрез която с минимални месечни вноски спестителите могат да натрупат желана сума. Програмата е насочена към хора, които нямат възможност да спестяват или инвестират големи суми, но все пак биха искали да отделят средства за бъдещи планове.

Какво предлага СИП?

СИП е финансова услуга предлагана от лидера на дружествата управляващи активи в България - "ОББ Асет Мениджмънт" АД. СИП значително улеснява процеса на спестяване, като позволява на клиентите сами да изберат кога, как, колко и за какъв период да вложат средствата си. Ето някои от предимствата, които отличават програмата от традиционните спестовни продукти:

  • Възможност за по-висока възвръщаемост в сравнение с банковите депозити;
  • Не плащате данъци върху придобития доход от вложенията си;
  • Възможност за достъп до парите по всяко време;
  • Спестявате малки месечни суми, а същевременно бихте могли да постигнете доходност от натрупаната инвестиция;
  • Спестявате неусетно чрез малки суми, без да се занимавате с пресмятане на различни видове схеми и да губите време в посещения на офиси - достатъчно е само първо посещение;

Ако всичко дотук Ви звучи твърде абстрактно, нека станем по-конкретни - с един пример. Ако всеки месец отделяте от заплатата си по 100 лева, ще сте натрупали след 5 години 6 000 лева. В зависимост от рисковата Ви толерантност и избрания взаимен фонд, доходността върху средствата може да варира между 1 и 6%. За да видите как би изглеждал Вашия личен план, можете да сметнете чрез калкулатора на СИП. Представените симулации са на база на предишно представяне на фондовете, като е важно да се има предвид, че историческото представяне не гарантира същата доходност за бъдещи периоди. Стойността на инвестицията във времето зависи и от цената на дяловете.

Кой предлага СИП?

"Систематичният Инвестиционен План" част от продуктовата гама на компания, която вече е спечелила доверието на много инвеститори - "ОББ Асет Мениджмънт" АД. Тя е дъщерна на една от най-големите банки в страната - ОББ и към момента управлява нетни активи на стойност над 194 милиона лева по данни на дружеството към 18.03.2019 г. Дружеството управлява 9 фонда, като някои от тях като "ОББ Глобал Фарм Инвест" и "ОББ Глобал растеж" бяха сред най-доходоносните на пазара през 2018 година.