Най-дългият пешеходен висящ мост в света, наречен "Мост на националното единство", е построен в Sátoraljaújhely, Унгария. Тази седмица обектът беше отворен за ползване. Висящият мост в Sátoraljaújhely, най-новата туристическа атракция между Szár Hill и Vár Hill, ще предложи на туристите прекрасна панорама и изцяло нова гледна точка към града и планините, пише Daily News Hungary.

Дългият 700 метра пешеходен мост е уникален в своята категория: той свързва два от върховете на планините Земплен в Унгария, като инвестицията в архитектурния шедьовър надхвърли 4 милиарда форинта или 10 милиона евро.

Брюксел отпуска €7 милиона за "Дунав мост" 3 - кога ще е готов

Брюксел отпуска €7 милиона за "Дунав мост" 3 - кога ще е готов

Дължината на моста ще бъде 2 км и ще свързва градовете Русе и Гюргево

Мостът се поддържа от шест стоманени кабела на височина 80 метра. Използваната технология е уникална в Унгария и благодарение на нея това става най-дългият мост от този вид, построен в света. А изживяването на преминаващите се подобрява от стъклена пътека в средната част на моста.

За изграждането на окачен мост между върховете на планините бяха опънати стоманени тросове, върху които се държи цялата конструкция. Върху носещите въжета са монтирани окачвания, върху които се осъществява крепежът на настилката и парапета. Общото тегло на конструкцията е около 140 тона.

Новото съоръжение успя да бие рекорда на 516-метровия португалски мост в геопарка Arouca.

Любопитната история на най-дългия в света морски мост

Любопитната история на най-дългия в света морски мост

Комбинираният автомобилно-железопътен мост Йоресунд свързва Швеция и Дания