Брюксел отпуска близо €7 милиона за доизграждането на "Дунав мост" 3 между Русе и Гюргево. На 24 януари Европейската комисия реши, че бъдещият мост над Дунав, който ще свързва България с Румъния, ще получи €6,9 милиона. Новината потвърдиха за Money.bg от представителството на Европейския парламент в София.

Проектът е сред одобрените за финансиране по линия на военния компонент на Механизма за свързаност на Европа. Като координатор на инвестицията в документацията на Европейската комисия е записана румънската Национална административна компания за пътна инфраструктура.

Причината за това е, че северната ни съседка кандидатства с проект за проучване през декември 2023 година.

Снимка 581478

Източник: БГНЕС

Финансовото участие на Европейския съюз е под формата на безвъзмездни средства, съфинансиращи 50% от общите допустими разходи за проучването. Останалите 50% трябва да бъдат осигурени от България и Румъния.

Основният ремонт на "Дунав мост" при Русе ще струва на държавата около 40 млн.лв

Избраха изпълнител за ремонта на "Дунав мост" с оферта за близо 40 милиона лева

"ГБС - Инфраструктурно строителство" и "Пътинженеринг" спечелиха поръчката

Кога ще е готов "Дунав мост" 3?

Преди работата по моста да започне, всички страни членки на ЕС трябва да одобрят инвестицията. Според източници на Money.bg няма причина това да не се случи.Кога ще бъде завършен обаче моста между Русе и Гюргево все още не е ясно.

Дотук е ясно, че проектът включва предпроектни проучвания и проекти за изграждане на пътен мост с железопътен вариант над река Дунав, при Гюргево - Русе, както и достъпът му от двете страни. Дължината на моста ще бъде 2 км. Инфраструктура за достъп ще има от около 15 км от българска срана и отново 15 км от румънска.

Времевият график предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 година и изпълнение до края на 2026 година, когато България и Румъния ще вземат решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Ще се анализира и възможността за използване на механизмите на публично-частното партньорство за изграждане на съоръжението. Това би довело до значително съкращаване на сроковете за цялостна реализация на моста и би привлякло допълнително финансиране от други източници.

Две десетилетия от началото на проекта

Припомняме, че минаха близо 20 години след обявяването на проекта за трети мост над Дунав, между България и Румъния. Преди цели две десетилетия двете страни започнаха реални действия за строителството на моста.

"България и Румъния подадоха съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване на втори мост Русе - Гюргево. С това на практика стартира процесът по изграждане на втория комбиниран пътен и жп мост над Дунав при Русе", съобщиха за Money.bg от Министерство на транспорта.

Към днешна дата между България и Румъния има два моста - при Русе и Гюргево, който е построен през 50-те години на 20-и век и при Видин-Калафат, който функционира от 2013 година.

"Дунав мост" 3 е ключов инфраструктурен проект. Той ще подобри както транспортната, така и военната мобилност между България и Румъния. Най-видимо това ще стане в момента, в който сухопътните граници между нашата страна и северната ни съседка отпаднат, което ще се случи при пълноправното ни членство в Шенген.

Защо ни е нужен Дунав мост 3 и къде да бъде построен той?

Защо ни е нужен Дунав мост 3 и къде да бъде построен той?

Гости в предаването Money.bg са проф. Андрей Захариев и проф. Стоян Проданов