Преди години ексцентричният милиардер Илон Мъск влезе в новините с изявлението си, че разработва технология за имплантиране на чип в мозъка на човек. Днес редица световни стартъпи буквално се надпреварват да създават различни технологии за имплантиране на компютърни чипове в мозъците на хората. Нещо повече, те са все по-близо до превръщането на научната фантастика в реалност, пише Business Insider.

И докато Илон Мъск се бави с поставянето на импланта, който вече беше успешно тестван върху маймуна и прасе, върху човек, други стартиращи компании дават заявка, че в съвсем близко бъдеще ще имат готовността да инсталират чип директно в мозъка на хората. С каква цел ли? Достигане на свръхчовешки умения с помощта на изкуствен интелект.

Стартъпът на Илън Мъск за имплантиране на чип в мозъка събра $205 милиона финансиране

Стартъпът на Илън Мъск за имплантиране на чип в мозъка събра $205 милиона финансиране

Компанията на милиардера Neuralink работи върху създаването на безжичен компютърен чип, който да може да бъде имплантиран в човешкия мозък

Бъдещето вече е тук?

Учени от Технологичния институт в Масачузетс са разработили компютърни чипове, които имитират механизма за адаптиране на мозъчните неврони в отговор на нова информация. Този феномен, известен като пластичност, се смята за основополагащи много мозъчни функции, включително учене и памет.

Учените планират да използват чипа си, за да създадат системи за моделиране на специфични невронни функции, като визуална система за обработка. Такива системи могат да бъдат много по-бързи дори от цифровите компютри. Сега остава само да си представим какъв ще бъде един човек с подобни умения.