Да се каже, че най-големите играчи в технологичната индустрия са имали тежка 2022 г. на Уолстрийт, би било "меко" казано. Вълна от проблеми заляха индустрията, като: трудни сравнения на годишна база с върховете от епохата на пандемията през 2021 г.; нарастващи лихвени проценти; най-високите стойности на инфлация от десетилетия и затруднения във веригата за доставки, причинени от блокиранията, заради Covid-19 в Китай.

Всички комбинирани, за да ударят цените на акциите на Big Tech. Кървенето не е спряло, когато годината е към края си. Слабите продажби на цифрови реклами, страховете от рецесията и забавянето на потребителските разходи за продукти като персонални компютри, удариха фирмите за социални медии, производителите на чипове и дори успяха да изядат растежа на облака.

Всичко това означава, че 2022 г. беше ужасна година за технологичните акции. За да опишат това нагледно, от финансовото издание Yahoo! FInance съставиха кошница от някои от най-големите технологични компании, за да сравнят как са се представяли акциите им от началото на годината до момента, към 20-ти декември.

Apple направи Китай гръбнакът на iPhone и преместване другаде би отнело години

Apple направи Китай гръбнакът на iPhone и преместване другаде би отнело години

Зависимостта на технологичния гигант от Пекин става все по-голяма

Едва ли за тях обаче може да се говори, като за най-добре представящи се технологични акции. В крайна сметка от началото на годината акциите на тези компании паднаха повече от S&P 500, който е загубил 19,82%. Затова вместо това могат да се нарекат най-добре и най-зле представящи се технологични акции за 2022 г. "Най-добрите" изпълнители:

Apple (-25,49% от началото на годината)

Акция, чиято цена е спаднала с повече от 25% от началото на годината, вероятно би била сред най-зле представящите се, всяка друга година, но 2022 г. не беше като повечето години. И така, ето ни с Apple (AAPL) начело. Компанията започна годината с най-добрите си приходи през първото тримесечие досега - 123,9 милиарда долара - и продължи тази тенденция през четвъртото тримесечие.

Но Apple също пострада, тъй като валутните курсове намалиха общите приходи с 3% през Q3. След това имаше доклади, че компанията трябва да намали производствените поръчки за iPhone 14 Plus на фона на по-ниски от очакваните продажби.

Имаше обаче надежда, че това означава, че повече потребители се обръщат към по-скъпата линия iPhone 14 Pro на Apple, което ще повиши средната продажна цена на iPhone на Apple. За съжаление блокиранията поради COVID в Китай и протестите на работниците в най-големия завод за iPhone на Foxconn попречиха на способността на Apple да предостави своите Pro смартфони в ръцете на потребителите своевременно, удължавайки времето за изчакване със седмици.

Това обяснява как позицията на Apple като стабилен лидер в пространството на технологичната индустрия - и продължаващото търсене на нейните продукти и услуги - помогнаха да се гарантира, че нейните акции ще приключат 2022 г. в по-добра позиция от много от нейните конкуренти.

Microsoft (-27,34% от началото на годината)

Microsoft (MSFT) започна 2022 г. със силно представяне от своя изключително важен бизнес с интелигентен облак, който включва неговата платформа Azure. И докато дивизията продължи да расте през цялата година, тя започна да се забавя в сравнение с върховете, които видя през 2021 г.

Microsoft купува част от Лондонската фондова борса в сделка за над $2,8 милиарда

Microsoft купува част от Лондонската фондова борса в сделка за над $2,8 милиарда

Американският технологичен гигант придобива 4% от борсата

През октомврийското си тримесечие Microsoft отчете ръст на бизнеса си с интелигентен облак, който се забави до 20% на годишна база и което бе много по-ниско от ръста от 31%, отбелязан в сегмента през същото тримесечие на миналата година.

Растежът на Azure, по-специално, спадна до 35% през Q1 спрямо 50% през същото тримесечие на миналата година. Компанията също трябваше да се справи със спада в продажбите на дигитални реклами, както и със рязък спад в продажбите на компютри от техните върхове, предизвикани от пандемията.

Microsoft посочи редица макро-ветрове, които се отразиха на крайния резултат през годината, включително войната в Украйна, валутните курсове и блокирането на COVID в Китай.

Подобно на Apple обаче, акциите на Microsoft все пак успяха да изпреварят акциите на своите конкуренти (изброени по-долу) през 2022 г.

Qualcomm (-37,44% от началото на годината)

Компании като Intel (INTC) и Nvidia (NVDA) бяха ударени, тъй като потребителите и фирмите намалиха покупките на компютри точно когато недостигът на чипове намаля. Резултатът?

Фирмите се оказаха с повишени нива на запаси без да има къде да продадат своя силиций. Въпреки това Qualcomm (QCOM), която основно разработва чипове за смартфони, изпревари колегите си в чип-сектора през 2022 г.

Разбира се, компанията трябваше да преразгледа тримесечните си очаквания надолу през годината и продължи да предупреждава за спад в продажбите на телефони.

Qualcomm готова да инвестира в Arm, ако сделката с Nvidia пропадне

Qualcomm готова да инвестира в Arm, ако сделката с Nvidia пропадне

Регулаторите по света разглеждат придобиването насред множество критики относно покупката

Все пак решението на Qualcomm да доставя чипове на други сектори, включително автомобилния и сървърния пазар, може да послужи като средство за това да се отдръпне от зависимостта си от продажбите на смартфони. Може би една от най-големите изненади от Qualcomm през 2022 г. беше съобщението, че ще предостави по-голямата част от 5G чиповете за iPhone на Apple през 2023 г.

Първоначално се очакваше Apple да започне да изрязва Qualcomm за сметка на собствените си чипове, но това не се получи добре както планира компанията поради технически проблеми при изграждането на микропроцесори, както съобщи Bloomberg. Най-лошите изпълнители:

AMD (-53,31%)

След като Apple заеме първото място сред най-добре представилите се, въпреки че цената на акциите й падна с повече от 25%, ясно е, че най-зле представящите се акции трябва да имат ужасна година. И AMD доказва това със спада си от53,31% от началото на годината.

Производителят на чипове претърпя много от същите проблеми, пред които бяха изправени колегите му през 2022 г., включително рязко забавяне на продажбите на компютри в сравнение с по време на пандемията, когато всички бяха на пазара за нов компютър.

Подобно на Qualcomm, AMD трябваше да преразгледа приходите си за фискалната година надолу, за да отчете спада в продажбите на компютри през 2022 г.

Tesla (-60,62% от началото на годината)

Tesla (TSLA) имаше доста лоша година. Въпреки че започна силно 2022 г., тя се сблъска с тежка битка с валутните курсове и увеличенията на цените на суровините. Не помогна и фактът, че производителят на електрически автомобили също трябваше да се справи със спирането на работа поради COVID в Китай, което се отрази на способността му да произвежда превозни средства на пазара.

Tesla стъпва в Турция, започва да наема служители

Tesla стъпва в Турция, започва да наема служители

Идеята за експанзията е от 2018 година

Но не можете да говорите за представянето на Tesla през 2022 г., без да обсъдите и поглъщането на Twitter от изпълнителния директор Илон Мъск. Ходът, при който Мъск искаше да купи компанията, след което се опитваше да се откаже, след като Twitter се съгласи - и накрая закупи социалната мрежа преди потенциално съдебно дело за опита му да се откаже от сделката - беше едно дълго главоболие.

Изпълнителният директор уволни персонала, взе спорни решения за модериране и наскоро спря акаунтите на журналисти, които съобщиха за спирането на акаунт, който публикува информация за частния самолет на Мъск.

През цялото време се въртят въпроси за това дали Мъск е в състояние да продължи да управлява Tesla, като същевременно се занимава с Twitter, SpaceX и различните си други начинания. Инвеститорите на Tesla също се притесняват, че Мъск използва производителя на електромобили, за да поддържа Twitter на повърхността, което вреди на цената на акциите на Tesla.

Meta (-64,41%)

Нещата изглежда не могат да се влошат повече за Meta (META) тази година. Цената на акциите на компанията падна със зашеметяващите 64,41% от началото на годината поради множество лоши отчети. Първо, Meta беше поразена от спада в продажбите на цифрови реклами през цялата година. Това се усложнява от въздействието на промените в поверителността на iOS на Apple, които намаляват общите продажби на Meta, откакто беше представена през 2021 г.

Компанията също беше критикувана за това колко харчи в стремежа си да стане първа компания в метавселената. След като похарчи 10 милиарда долара за усилията през 2021 г., Meta се очаква да разходва още повече до края на тази година. Все още няма признаци, че този ход също се изплаща. Междувременно Facebook става все по-малко популярен сред по-младите потребители, тъй като TikTok продължава да привлича тийнейджъри и все повече по-възрастни потребители.

Meta плаши със спиране на новините в САЩ заради нов закон

Meta плаши със спиране на новините в САЩ заради нов закон

Той я задължава да плаща на медиите за съдържанието, което показва

Според проучване от август на Pew Research Center, само 32% от анкетите с 1316 отговорили тийнейджъри казват, че използват Facebook приложението на Meta. Всичко това завърши с това, че Meta уволни около 11 000 служители през ноември. Ако една компания трябва драстично да промени нещата през 2023 г., това лесно може да е Meta на Марк Закърбърг.