Китай направи важна крачка към независимостта на своя авиотранспорт от Запада, след като за първи път с пътници летя разработеният в страната реактивен пътнически самолет COMAC C919, съобщават световните агенции.

Контекст: От десетилетия Пекин се опитва да развива собствена гражданска самолетостроителна промишленост. При военните самолети страната вече има значителни успехи, но в цивилния сектор все още доминират западните производители. На фона на влошаващите се отношения със Запада, това не е приемливо за управляващите в КНР.

Държавно подкрепената Commercial Aviation Corp of China (COMAC) започна разработката на C919 преди 15 години. Той е в класа на Boeing 737 MAX и Airbus A320 - може да превозва до 156 пътници в икономична класа и 8 - в бизнес класа. Първият прототип излетя през 2017 г. след множество забавяния.

Китай забрани използването на US чипове

Китай забрани използването на US чипове

Според местните регулатори продуктите на Micron имат слабости в сигурността

Той стъпва върху наученото от по-малкия регионален пътнически самолет ARJ21, който е в експлоатация в Китай и Индонезия.

Детайли: Първият сериен C919 на China Eastern Airlines излетя със 128 пътници на борда от Шанхай в неделя и се приземи в Пекин с 40 минути по-рано от очакваното, като беше посрещнат тържествено с воден салют, съобщи държавната телевизия.

От началото на седмицата машината ще лети на по-дълго разстояние - от Шанхай до Чънду, като плановете са самолетите от този модел да се използват именно в това направление. China Eastern Airlines поръчаха общо 5 C919 през 2021 г., като първата машина дойде през декември 2022 г., а останалите се очакват до края на годината.

Китай измества Русия от Централна Азия с нов план за развитие

Китай измества Русия от Централна Азия с нов план за развитие

Пекин ще предостави почти $4 млрд. финансова подкрепа и грантове на страни от бившия СССР

От друга страна: Макар в китайските държавни медии да се подчертава важността на собствената разработка, в C919 са вложени огромно количество западни компоненти - включително двигатели и авионика от General Electric, Honeywell и други. Ще мине време, преди Китай да започне да произвежда "от - до" пътнически самолети.

Новата машина поне на този етап ще търси пазари предимно в Азия - регулаторите в САЩ и ЕС не са я сертифицирали. С оглед големия китайски вътрешен пазар, не е ясно и дали ще се търси подобно развитие.

Срив на нетната печалба на най-големия производител на чипове в Китай SMIC

Срив на нетната печалба на най-големия производител на чипове в Китай

Поради санкциите на САЩ, компанията изостава технологично

Търсенето е толкова голямо, че един от основните конкуренти на COMAC - Airbus, ще удвои капацитета на китайския си завод и така още до края на годината се очаква от него да излизат по 6 чисто нови A320 месечно.

Какво следва: От COMAC посочват, че имат заявки за 1061 машини, като повечето са за местния пазар.

Междувременно напредва разработката на по-големия пътнически самолет за далечни разстояния CR929, като в програмата участва и Русия.