Румънските компании Romarm и Electromecanica и базираната в САЩ Raytheon Missiles & Defense подписаха меморандум за разбирателство за производството на ракети-прехващачи SkyCeptor в Румъния, съобщи агенция "Агерпрес".

"Румъния ще бъде първата страна, която ще може да използва най-новата версия на американската система за противовъздушна и противоракетна отбрана Patriot, произведена от Raytheon Missiles & Defence, подразделение на Raytheon Technologies", каза румънският министър на икономиката Флорин Спатару на церемония в централата на Electromecanica в Плоещ.

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

В отговор на напрежението с Турция

"Военните поръчки, индустриалното сътрудничество и развитието на силна национална отбранителна индустрия са жизненоважни елементи за сигурността на Румъния, членка на ЕС и НАТО", отбеляза министърът.

"Очаквам, че в близко бъдеще ще имаме ефективно сътрудничество, дълъг път и развитие на двете компании в подкрепа на отбранителната стратегия на Румъния, както и позиционирането на Румъния като стратегически доставчик на военна техника в Европа и света", той добави.

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

Шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград тази събота

Президентът на американската компания Рейтиън Уесли Д. Кремер обясни, че SkyCeptor е прехващач с голям обсег на действие. по думите му военната машина има ниски разходи и е разработена за защита срещу балистични и крилати ракети. Плановете са да бъде интегрирана в бъдеще в системата за противовъздушна и противоракетна отбрана Air & Missiles Defense.