Букурещ официално забрани на китайската компания Huawei да участва в 5G мрежите на Румъния. ПРичната: рискове за националната сигурност, съобщават местните медии, цитирайки министър-председателя на страната Марчел Чолаку.

На 21 февруари Върховният съвет за национална отбрана на Румъния отхвърли искането на китайския технологичен гигант за използване на негово оборудване в 5G мрежите на северната ни съседка.

"Отхвърля се искането за получаване на разрешение за използване на оборудване за 5G инфраструктура, формулирано от компанията Huawei от гледна точка на рисковете, заплахите и уязвимостите спрямо националната сигурност и отбраната на Румъния", гласи част от официалното съобщение на румънските власти.

Huawei строи завод в Европа - ето къде

Huawei строи завод в Европа - ето къде

Преди 3 години страната на практика се отказа от мрежовото оборудване на компанията

Миналото лято Румъния прие закон за сигурността на 5G мрежите. Това е нормативен акт, предназначен да ограничи рисковете за сигурността от страна на производителите на информационни технологии от Китай.

Huawei изгражда фабрика за мрежово оборудване във Франция

Huawei ще започне да изгражда фабрика за мрежово оборудване във Франция тази година, съобщи Reuters в края на 2023-а, позовавайки се на свои източници. Това се случва на фона на продължаващите усилия на някои европейски правителства да ограничат използването на техника, произведена от китайската компания.

Плановете на компанията са за завод в близост до Страсбург и датират още от 2020 година.

На този фон в началото на февруари 2024 година Националната финансова прокуратура на Франция започна предварително разследване срещу Huawei. Централата на френското подразделение на китайската компания се намира в община Булон-Бианкур в западните предградия на Париж.

В тази връзка бяха извършени обиски в офиси на компанията в Париж, съобщи агенция France Presse (FP), позовавайки се на осведомени източници.

По тяхна информация, причината за започването на разследването е съмнение за нарушаване на професионалната етика, включително: подкуп(и), превишаване на длъжностните правомощия и използване на служебна власт за лично облагодетелстване.

В Париж започнаха разследване срещу китайската Huawei

В Париж започнаха разследване срещу китайската Huawei

За какви нарушения са съмненията на прокуратурата