До края на годината може да стартира строителството на бъдещото метро от центъра до столичния квартал "Слатина". Това стана ясно от коментар на изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев за "Капитал".

"Нека изчакаме подписването на договорите, но ако бъдем оптимисти и няма забавяния, изпълнението може да започне през есента на тази година. Заложили сме го да е готово през 2026 г.", каза Стоян Братоев.

Преди ден стана ясно и кои фирми ще строят бъдещото метро. "Трейс груп холд" ще строи четири станции - от центъра до "Слатина", а "Монолит София" - останалите две до "Арена Армеец". Те са предложили най-ниските цени за строителство от останалите кандидати, те са получили и максимален брой точки на офертите си.

Разширява се третата линия на Софийското метро, ето докъде ще стигне

Разширява се третата линия на Софийското метро, ето докъде ще стигне

Ще се строи трасе с дължина 3 км

Метротунелът между тях пък ще се пробива от консорциум на турската "Доуш иншаат ве тиджарет", "Ултрастрой" и "Виа конструкт". За доставката на метровлаковете пък е избрана "Сименс".

Изборът на изпълнителите за слатинското метро може да се обжалва в двуседмичен срок и това да забави строителството.

Новото метро към "Арена Армеец" - строителството, пробиването на тунелите и доставката на влаковете, ще струва общо 525 млн. лв. без ДДС, които ще дойдат от държавата (има заделени средства в бюджета от тази година), както и от общината, която взе заем за финансирането на участъка.

Софийското метро стига до The Mall през 2024 г.

Софийското метро стига до The Mall през 2024 г.

"Метрополитен" обяви поръчка за 530 млн. лв.

В случай, че бъдат подписани договори с избраните изпълнители, обединението с участието на "Трейс груп холд" ще получи 168.3 млн. лв. без ДДС, това с "Монолит София" - 98.75 млн. лв., консорциум "Дву 21" - 189.85 млн. лв. за пробиването на метротунела, а "Сименс" - 67.9 млн. лв. за доставката на метровлаковете.