Когато става въпрос за държави, в които е най-трудно да влезете като турист, повечето хора сигурно се сещат на първо място за Северна Корея. Хенрик Йепесен, който е обиколил всички страни в света, обаче твърди, че далеч не е така.

"Достъпът до Северна Корея всъщност е лесен. Достатъчно е да имате двойна виза за Китай, а местните туроператори ще се погрижат за останалото", коментира той пред Indy100. Ето и кои по неговите думи да десетте страни, които е най-трудно да посетите като турист.

1. Сирия

Снимка 264510

Източник: iStock

Йепесен казва, че понякога не е достатъчно да имаш виза, за да влезеш в Сирия. Той обаче е имал късмет да вземе в страната, въпреки че граничните власти не искали да повярват, че е отишъл там като турист.

2. Йемен

Снимка 264511

Източник: iStock

Пътешественикът споделя, че Йемен е една от най-добрите държави, където човек може да отиде. След избухването на войната там обаче е почти невъзможно да се минат нейните граници.

3. Саудитска Арабия

Снимка 229858

Източник: iStock

Там има туристически визи само за мюсюлмани. Ако човек изповядва друга вяра, то той трябва замине за там по професионални причини, като има покана от местна фирма.

4. Либия

Снимка 264512

Източник: iStock

Йепесен твърди, че либийците са едни от най-дружелюбните хора в света. Уреждането на виза за там обаче е почти непосилно. Самият той успял да отиде в страната, като чуждестранни журналисти в Либия му помогнали да получи виза.

5. Екваториална Гвинея

Снимка 264517

Източник: iStock

Получаването на достъп до страната е особено трудно за европейци. Те обаче имат по-големи шансове, ако са пътували в други африкански държави.

6. Ангола

Снимка 264518

Източник: iStock

Положението там е подобно, като това в Екваториална Гвинея.

7. Туркменистан

Снимка 264519

Източник: iStock

Човек може да вземе само 5-дневна транзитна виза за Туркменистан, като преди това трябва да има още две визи - за съседна държава, от която идва, както и за тази, в която отива. Освен това той трябва да се движи само по суша.

8. Еритрея

Снимка 264520

Източник: iStock

За получаването на виза човек трябва да се свърже с местен туроператор, който да му помогне. Подобни услуги обаче могат да струват доста скъпо.

9. Науру

Снимка 264521

Източник: Wikipedia

Полетите до малката островна държава са много скъпи. А документи за виза могат да се подадат само в една от четирите дипломатически мисии на страната в Банкок, Бризбейн, Сува или Тайпе.

10. Судан

Снимка 264522

Източник: iStock

По думите на Йепесен получаването на виза за Судан е особено трудно. Той обаче проучил добре възможностите и открил, че е много по-лесно човек да получи такава в Египет.