Cathay Pacific може да е на път да извърши най-дългия търговски полет в света, като пренасочи редовната си линия от Хонконг към Ню Йорк над Атлантическия океан. Авиокомпанията е основният превозвач на Хонконг. Този маршрут ще избегне руското въздушно пространство, пише CNN.

Въпреки че още няма потвърждение кога ще се извърши полета, Cathay казва, че трансатлантическият полет ще е дълъг малко под  16 660 километра. Ако бъде потвърдено, това ще бие рекорда на най-дългия полет в света за разстояние, който е между Сингапур и Ню Йорк.

След нахлуването в Украйна много авиокомпании избягваха руското въздушно пространство, но Cathay коментира, че пренасочването на този полет се дължи на благоприятни условия.

"Сравняваме маршрутите всеки ден и планираме и летим по най-ефективния маршрут за деня", заяви представител на авиокомпанията пред CNN.

"Новият маршрут за този полет е предложен заради силните сезонни попътни ветрове по това време на годината, за да може полетното време да бъде между 16 и 17 часа, което го прави по-благоприятен другия маршрут".

Ето кое е летището с най-много международни полети през 2021 година

Ето кое е летището с най-много международни полети през 2021 година

Трафикът на международното летище в Дубай е нараснал с 12% през миналата година

"Самолетът ни Airbus A350-1000 може да мине това разстояние за 16 до 17 часа с подобен разход на гориво като при транстихоокеанските полети."

За разлика от други авиокомпании Cathay отказва да коментира дали нейните самолети умишлено ще заобиколят Русия. Китай и Русия остават в добри дипломатически отношения от началото на руската инвазия в Украйна през февруари.

Това обаче не е единственият нов претендент за нов рекорд за най-дългия полет в света. След като полетите се възобновиха отново, през 2022 г. се очертават все повече и повече дълги полети.

Две години след началото на пандемията: Защо над Европа все още се извършват "призрачни полети"

Две години след началото на пандемията: Защо над Европа все още се извършват "призрачни полети"

Над 100 000 "призрачни полета" ще се осъществят над Европа тази зима

В рамките на седмицата седмица бяха направени две нови съобщения за нови полети на много дълги разстояния - 17-часовото пътуване на Air New Zealand между Окланд и JFK ще започне през септември 2022 г., а директната връзка на Qantas от Мелбърн до Далас стартира през декември.

В момента рекордьорът по най-дълъг полет е директният полет на Singapore Airlines между летище Чанги и JFK или около 17 часа на борда на самолета.

Цените на самолетните билети също ще тръгнат нагоре

Цените на самолетните билети също ще тръгнат нагоре

Реактивното гориво е около 20 до 25% от оперативните разходи на авиокомпанията и това ще има огромен ефект.