Цените на полетите ще нараснат на фона на по-скъпото гориво. Повишаващите се цени на петрола засягат не само разходите за енергия, но и пътуванията и петролните продукти.

В същото време търсенето на пътуванията продължава да нараства в отговор на облекчаването на ограниченията на Covid в световен мащаб, достигайки почти нивата от преди пандемията и наред с това билетите за вътрешни и международни полети растат, пише Oilprice.

Очаква се и други потребителски стоки да нараснат. Цените на самолетните билети бяха непредвидими през последните две години на фона на несигурността в търсенето и пандемията Covid-19. Сега обаче изглежда, че дори бюджетните авиокомпании ще трябва да вдигнат значително цените си, за да покрият нарастващите разходи за гориво.

Цените на реактивното гориво се повишиха с 45% тази година, след като най-високата цена от 2008 г. Реактивното гориво е около 20 до 25% от оперативните разходи на авиокомпанията и това ще има огромен ефект.

Цената на вътрешните полети в САЩ например се е повишила с около 36 процента от началото на 2022 г., достигайки цените от 2019 г. Цените се удвояват само за седмици, като следващите месеци изглеждат още по- несигурни в това отношение.Някои от авиационната индустрия дори предполагат, че цените ще се повишават с цели 6% на месец до август.

Много авиокомпании реагират по-бързо на промените, които могат да засегнат или разходите, или търсенето. Няколко авиокомпании на косъм избягват фалит по време на пандемията.

С очакванията за ръст на цените на полетите, потребителите може би ще променят поведението си. Пътуването може да стане твърде скъпо за мнозина, които вече трудно посрещат нарастващите разходи. Цените на енергията продължават да растат, заради недостиг на фона на конфликта на Русия и Украйна, а цените на храните също се покачват и мнозина не успяват да се справят с високите си разходи.