В определени случаи чартърните полети, които са внимателно организирани от туристически агенции и други компании, предоставят уникална възможност да отидете до невероятни кътчета на света. Този вид самолетни полети възникват от необходимостта да съществуват въздушни превози до дестинации и по времеви графици извън регулярните въздушни рейсове между различните държави и градове.

Те се организират и осъществяват от специализирани за целта авиокомпании, често пъти собственост или с участието на утвърдени въздушни превозвачи. Чартърните полети позволяват на пътешествениците да открият недостъпни и отдалечени региони, както и да задоволят увеличения сезонен туристически трафик по утвърдени дестинации.

Снимка 261018

Източник: iStock

Вдъхновени от идеята да предложат на своите клиенти удобен и сравнително евтин транспорт пътувания, агенциите се стремят да разработват туристически пакети с осигурени чартърни полети. Трябва обаче да се има предвид, че предлагането на такива услуга е ограничена до определени периоди, когато търсенето на чартърни полети достига своя пик.

Каква е уловката с чартърите?

Организацията на чартърните полети изисква гъвкавост и адаптивност от агенциите, съобразяване с другите участници във въздушния трафик. Възможно е часът на излитане да бъде променен или полетът да бъде преместен от едно летище на друго, в рамките на един и същи град - тези промени обикновено са свързани с необходимостта от оптимизиране на маршрутите и осигуряване на най-добрите условия за пътуване.

Агенциите винаги предупреждават клиентите си за всякакви промени по телефона или по имейл, за да гарантират, че целият процес е гладък.

Закупуването на билети за чартърни полети е удобно за пътуващите, като обикновено е ангажимент на туроператора, заедно със закупения туристически пакет. След получаване на потвърждение на поръчката под формата на ваучер, пътниците очакват с нетърпение финалната подготовка за полета. Билетите се издават по-близо до датата на заминаване, само ден преди заминаването те идват по електронна поща.

Снимка 333123

Източник: iStock

Чартърните полети се различават от редовните полети и по

Някои правила и ограничения

Билетите за чартърен полет не се възстановяват, след покупката е невъзможно да се промени датата на полета или да се отмени пътуването. Това се дължи на особеностите на организацията и разпределението на ресурсите за чартърни полети, за да се осигури най-удобното и безопасно пътуване за всички пътници.

Онлайн чекирането, въпреки че е предвидено за някои чартърни полети, не винаги е на разположение, така че туристите трябва да бъдат подготвени за традиционното чекиране.

Друг важен аспект е, че милите и бонусите, които обикновено се натрупват при редовните рейсове, не важат за чартърни полети. Това се дължи на факта, че такива полети се предоставят по силата на специални споразумения, чиято цел е да осигурят рентабилни условия за пътниците.

Снимка 585098

Източник: iStock Images

Предимства на чартърните полети

Но, въпреки посочените ограничения, чартърните полети привличат със своите предимства.

Първо, те предоставят уникална възможност за пътуване до места, които рядко се посещават от обикновени туристи и за които обикновено няма редовни полети от вашия град. Това създава атмосфера на изключителност и приключения, която привлича много пътници.

Второ, чартърните полети обикновено се предлагат на по-атрактивни цени, което ги прави особено привлекателни за пътуващите с по-ограничен бюджет.