В света през последните години броят на природните бедствия, а също и на регионалните конфликти расте. И дори за хората в държавите, които се намират далеч от потенциално опасни региони в света, спокойствието не е гарантирано - не се знае кога внезапно може да бъдат прекъснати веригите на доставки на един или повече хранителни и други продукти, които дотогава са смятани едва ли не за даденост.

В тази връзка популярното ливанско издание Ad-Diyar публикува материал - на основата на мненията на експерти - относно най-необходимите неща, с които би било добре да се запасим, в случай на потенциална опасностост от природи бедствия, а и не само.

Хората е добре да знаят как да съхраняват определени продукти, така че да не се развалят под въздействието на природни фактори, пише изданието. Какви са тези продукти, които биха могли за стоят не само с месеци, но и с години и де не се развалят?

Първо, човек се нуждае от запаси от вода. Експертите препоръчват да държите във вашия "куфар за извънредни ситуации" съдове с вода за всеки член на семейството, достатъчни за поне четири дни, както и продукти за лична хигиена, комплект за първа помощ и най-често използваните лекарства.

Важно е да подготвите необходимите съдове за готвене като ножове, чинии, лъжици и преносим котлон. Всяко семейство е необходимо да има запаси за три хранения на ден за всеки човек поне за няколко дни.

Съхранението на консерви не е нова практика. То се използва и е особено важно при природни бедтвия, кризисни ситуации, продължителни експедиции и др. Консервирането на храни е известно още от 19 век и става широко разпространено след Втората световна война. Повечето "сухи" храни могат да се съхраняват около четири години. Има и много продукти, чийто срок на годност, ако се съхраняват правилно, може да достигне почти 30 години.

Снимка 575209

Източник: iStock

Диетологът Катя Кансо коментира за Ad-Diyar: "По време на природни бедствия и военни конфликти е важно да имате храни, които имат висока хранителна стойност и могат да се съхраняват за дълъг период от време." Те включват:

1.Сухи храни: ориз, овес, леща и боб. Те могат да издържат до осем години, ако опаковките са плътно затворени и изолирани от топлина.

2.Консервирани храни: Те включват например консервирана царевица, която може да се съхранява до 15 години (ако се съхранява на сухо), както и бобови растения и консервирани меса като риба тон, пилешко и говеждо.

3.Зърнени храни: пълнозърнести зърнени култури и киноа. Те могат да се съхраняват повече от пет години, а брашното - до 25 години, но срокът на годност значително намалява след смилане.

4.Сушени храни: месо и сушени плодове.

5.Сол и захар: Те се използват и като консерванти за увеличаване на срока на годност на храната като цяло и подобряване на нейния вкус в частност.

6.Храни с високо съдържание на мазнини: например устойчиви на съхранение масла (зехтин и царевично масло).

7.Консервирани плодове и зеленчуци като, домати, чушки и др.

8.Млякото на прах се счита за добър вариант за дългосрочно съхранение.

"Необходимо е да се вземат предвид сроковете на годност на храните и редовно да се проверяват, за да е сигурно, че се консумират навреме", коментира диетологът. Тя призовава гражданите да следват следните съвети, за да запазят храните за дълго време без хладилник:

—Използвайте различни методи за стерилизиране на бутилки или контейнери за съхранение на храна.

—Някои храни, основно плодове, е препоръчително да се изсушат, за да се увеличи срока им на съхранение.

—Възможно е в случай на подходящи природни условия, да се изсуши и месо и риба, вкл. и с помощта на продукти с висока килелинност като лимони, които ще служат като естествен консервант.

—Трябва да се използват херметически затворени контейнери (буркани или торби), за да се предотврати навлизането на въздух или влага при хранителните продукти и да се намалят течовете и спукванията.

— Също така е важно периодично да се следи за състоянието на продуктите. Те не трябва да мухлясват или да издават неприятна миризма - в противен случай означава че са се развалили и не трябва да се консумират.

Какво се случва напоследък на световния пазар на основните храни

Какво се случва напоследък на световния пазар на основните храни

Какво е поскъпването на пшеницата, ориза, месото и защо се случва