Световния пазар на храни е един от най-мощните фактори, влияещи върху инфлацията в целия свят. Ситуацията там сега е много "творческа", пише в експертен анализ на финансовия портал Investing.com.

Пазарът на храни тъкмо реагира със скок при цените на пшеницата - след като Руската федерация обяви оттеглянето си от т.нар. зърнена сделка - когато Индия реши да забрани износа на редица сортове ориз. Аргументът на индусите за спиране на износа беше елементарен - нарастващите цени на храните на вътрешния пазар.

Цената на пшеницата достигна нов връх

Цената на пшеницата достигна нов връх

Причината този път е..."Вагнер"

Плановете на Индия станаха известни на пряко заинтересованите преди около половин месец, и още тогава някои икономисти алармираха за последствията. Както е известно, Индия осигурява около 40% от доставките на ориз в света.

"Ударът" може да падне върху страните от така наречения глобален Юг, които вече се борят да се справят с растящите цени на храните и не са в състояние сами да подсигурят собствената си продоволствена сигурност.

В тази връзка, съвсем наскоро редица икономисти изразиха опасения, че цените на ориза може да се удвоят до есента на годишна база.

Предвид предстоящите избори в Индия догодина, последното от което има нужда правителството на страната е повишаване на цените на основните хранителни продукти. Умерената инфлация на храните винаги е била положителен стимул за управляващите елити в Индия в навечерието на изборите.

Като се има предвид, че цените на ориза в Индия са се увеличили с повече от 10% през последната година, изходът от ситуацията за властите беше очевиден - споменатата забрана за износ на повечето сортове ориз.

Индийското правителство не намери по-добър аргумент от това да се позове на факта, че увеличеният износ на ориз води до повишаване на цените му в страната, и просто почти забрани експорта.

Цените на ориза достигнаха тригодишен връх

Цените на ориза достигнаха тригодишен връх

След като най-големият спедитор в света, Индия намали значително износа си

Така ръстът на цените на ориза в световен мащаб за второто десетдневие на юли достигна 8%.

  • Експертите приписват това развитие на пазара, на забраната на индийските власти за износ на всички сортове ориз от страната, с изключение на дългозърнестия (елитен) сорт басмати.
  • Както беше съобщено по-рано, ембаргото се предвижда да засегне около 80% от целия индийски износ на ориз.

Изненадващо засега поскъпването на ориза в световен мащаб почти спря, вероятно за кратко. Но ситуацията на световния пазар трябва да се следи внимателно, особено и при друг голям производител на ориз. Доставките от Тайланд също са изложени на риск, главни заради климатичните условия.

Заслужава да се отбележи, че страните от Азия и Африка доскоро бяха сред най-големите купувачи на индийски ориз в света.

Експертите допускат, че тенденцията на покачване на цените на ориза ще продължи в средносрочен план, на фона на острата зависимост на редица азиатски и африкански страни от външни доставки.

Като цяло това може да доведе до повишени инфлационни рискове и продоволствена криза в тези страни.

Поскъпването в световен мащаб на кои други основни храни предизвиква опасения?

  • Портокалов сок - цената му за последната година почти се е удвоила.
  • Какао на зърна - цените за година са нараснали с около 70%.
  • Живи говеда (за месо) - увеличението на цените за годината е с около 30%.

От цените на храните се интресуват всички в наши дни, особено за тези основни храни, които се консумират (почти) ежедневно. Доставките и на зърното, и на ориза са изложени на риск, затова и цените им растат значително. Метеорологичните явления, заедно с геополитиката, не позволяват успокоение.

А инфлационните процеси в света продължават да имат достатъчно поводи да покажат своя твърде "капризен характер".

Страните, които са най-големите износители на селскостопанска продукция в света

Страните, които са най-големите износители на селскостопанска продукция в света

Кои видове хранителни продукти имат най-голям дял в световния износ