Цената на пшеницата се изкачи до нов четиримесечен връх. Причината този път е бунтът на частната армия "Вагнер" и нейният бунт в Русия който засили несигурността в перспективите за доставките на зърно от черноморската житница, съобщава Bloomberg. Очаква се именно Руската федерация да бъде най-големият износител на пшеница в света през този и следващия сезон.

Поради тази причина обаче, всяка промяна в нейните доставки ще има значително влияние върху глобалните потоци. Иначе, към момента не изглежда да има смущения в търговията с пшеница непосредствено след "похода" на "Вагнер", въпреки че корабната индустрия тепърва ще оценява безопасността на действията в региона, коментират експерти.

Фючърсите на пшеницата в Чикаго поскъпнаха с 3,2% и повишението насочва цените към месечен ръст от 29%, който е и най-големият от 2015 година насам, дължащ се още на липсата на валежи, която изсушава царевицата и соевите култури в САЩ.

"Рисковете за световния пазар изглеждат много по-слаби, докато Владимир Путин все още има контрол", коментира Ерик Майерсон - стратег в шведската SEB AB.

Цената на пшеницата с 2-годишен минимум на световните борси

Цената на пшеницата с 2-годишен минимум на световните борси

Една от причините са благоприятните климатични условия в САЩ

Според банката по-нататъшното удължаване на сделката за зърно в Черно море, изтичаща в средата на юли, е малко вероятно, а това допринася за повишенията на цените на зърното.

В началото на месец май цената на пшеницата на Чикагската стокова борса поевтиня за трета поредна сесия на търговия до най-ниските си нива от 25 месеца. Основната причина за това беше, че неотдавнашният дъжд в районите за отглеждане на зимна пшеница в САЩ и благоприятното време за други водещи доставчици от Северното полукълбо засилиха очакванията за изобилни доставки от новата реколта. 

Според очакванията, реколтата от най-големия износител на пшеница - Русия, ще достигне 78 милиона тона през 2023 година, което е под рекорда от 2022-а, но пак е на исторически високи нива.