Цената на пшеницата на Чикагската стокова борса днес поевтинява за трета поредна сесия на търговия до най-ниските си нива от 25 месеца насам. Основната причина е, че неотдавнашният дъжд в районите за отглеждане на зимна пшеница в САЩ и благоприятното време за други водещи доставчици от Северното полукълбо засилиха очакванията за изобилни доставки от новата реколта, съобщи Reuters.

Благоприятните метеорологични условия при водещите доставчици в света - САЩ, Русия и Европа - дават надежди за големи доставки от нова реколта през втората половина на 2023 година.

Царевицата и соята също поевтиняват на международните стокови борси. За поевтиняването на зърнените култури, освен благоприятните метеорологични условия, допринася и обнадеждаващата информация за продължаване на т.нар. "зърнена сделка" с посредничеството на ООН.

Настоящото споразумение изтича на 18-и май. Руски официални представители заявиха по-рано, че половината от споразумението не работи, обвинявайки Запада в несправедливо разпределение на износа.

В началото на днешната търговия фючърсите на пшеницата в САЩ поевтиняха към 5,59 долара за бушел (около 218,6 долара за тон), достигайки най-ниски ценови нива от март 2021 година.

А на Чикагската борса поевтиняват и други важни земеделски стоки, като царевицата (с 1% към 6,3 долара за бушел) и соята (с 0,45% към 1,43 долар за бушел).

Площите с пшеница в САЩ нарасна с 9% през отминалата зима до най-големият си размер за осем години, а последните дъждове в равнините облекчиха опасенията за суша. В допълнение, слабото експортно търсене принуди фермерите да намалят оферираните цени.

В същото време се очаква реколтата от най-големия износител на пшеница - Русия, да достигне 78 милиона тона през 2023 г., което е под рекорда от миналата година, но пак е на исторически високи нива. Доставките от Русия се очаква да останат стабилни, тъй като резултатите за тримесечието от основните производители на зърно в страната подчертаха слабото вътрешно търсене.

В същото време, износът на мека пшеница от Европейския съюз през сезон 2022/23, който започна през миналия юли, достигна 25,67 милиона тона до 30-ти април тази година, което е с 9% повече в сравнение с 23,46 милиона година по-рано, показват данни, публикувани от Европейската комисия.

Голямото поевтиняване на пшеницата на международните пазари

Голямото поевтиняване на пшеницата на международните пазари

Само за вчера поевтиняването е с 1,6%