Цените на ориза в Азия скочиха до най-високото ниво от над три години, след като най-големият спедитор в света Индия намали значително износа си. Това вся тревога за доставките на основния хранителен продукт за милиарди хора по света, пише Bloomberg.

Тайландският бял ориз скочи до 572 долара за тон. Това е най-високата цена от април 2020 г., според данни на Тайландската асоциация на износителите на ориз и цели 7% увеличени, в сравнение с две седмици преди това.

Невиждан от 20 години недостиг на ориз се очаква в световен мащаб

Невиждан от 20 години недостиг на ориз се очаква в световен мащаб

Миналата година земеделските земи в най-големия производител на ориз в света Китай бяха засегнати от проливни летни дъждове

Оризът е съществена част от менюто на милиарди жители в Азия и Африка и скокът на цените би увеличил натиска от вече високата инфлация, би увеличил сметките за внос.

Индия наложи ограничения специално за бял ориз, без басмати, които трябва да регулират цени на вътрешния пазар. Тази новина дойде на фона на опасенията относно въздействието от метеорологичното явление Ел Ниньо, високите температури в Европа и атаките на Русия срещу украинските съоръжения за износ на зърно.

Ситуацията може да се влоши. Вторият по големина износител на ориз Тайланд е изправен пред суша.