Производството на ориз намалява и в Китай, и в ЕС, и на други места. Цената на хранителния продукт се повишава, което засяга повече от 3,5 милиарда души по целия свят, особено в Азиатско-Тихоокеанския регион, който консумира 90% от световния ориз, пише CNBC.

Очаква се недостиг на ориз невиждан от близо 20 години през 2023 г., според Fitch Solutions. Потенциален дефицит от такъв мащаб за една от най-отглежданите зърнени култури в света ще навреди на големите вносители, смятат анализатори.

На глобално ниво най-очевидното въздействие на глобалния дефицит на ориз беше и все още е високите от десетилетие цени на ориза", каза анализаторът на Fitch Solutions за суровините Чарлз Харт.

Нещо повече - очаква се цените на ориза да останат около настоящите върхове до 2024 г., се посочва в доклад на Fitch Solutions Country Risk & Industry Research. Като се има предвид, че оризът е основен хранителен продукт на множество пазари в Азия, цените са основен определящ фактор за инфлацията на цените на храните и продоволствената сигурност.

Най-лошата суша в Северна Италия от 70 години насам заплашва доставките на зехтин, ориз и домати

Най-лошата суша в Северна Италия от 70 години насам заплашва доставките на зехтин, ориз и домати

Някои вносители се готвят за покачване на цените с до и над 50% за ориза и доматите

Според доклада глобалният дефицит за 2022/2023 г. ще бъде 8,7 милиона тона. Това ще бъде най-големия световен дефицит на ориз от 2003/2004 г., когато световните пазари на ориз генерираха дефицит от 18,6 милиона тона.

Има няколко фактори за недостига: той идва от продължаващата война в Украйна, както и заради лошото време в икономики, произвеждащи ориз като Китай и Пакистан.

Миналата година земеделските земи в най-големия производител на ориз в света Китай бяха засегнати от проливни летни дъждове и наводнения.

Валежите в провинциите Гуанси и Гуангдонг в страната, които са основните центрове на Китай за производство на ориз, бяха най-проливните от най-малко 20 години, според компанията за анализи на селското стопанство Gro Intelligence.

В Пакистан, който допринася за 7,6% от световната търговия с ориз, отбелязаха спад на годишното производство с 31% на годишна база. И тук причина бяха тежки наводнения миналата година, според Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Големи европейски страни, отглеждащи ориз като Франция, Германия и Обединеното кралство, също са засегнати от най-високото ниво на суша от 20 години

Не всичко обаче е толкова черно. Дефицитът скоро може да остане в миналото. Според изчисления ма Fitch Solutions световният пазар на ориз ще се върне към "балансирана позиция през 2023/2024 г.".

Това може да доведе до падане на фючърсите на ориз на годишна база под нивото им от 2022 г., но все пак ще останат повишени "над една трета над средната си стойност преди Covid (2015-2019 г.).

Освен това Fitch прогнозира, че цените на ориза могат да паднат с почти 10% през 2024 г.