Износът на селскостопанска продукцияв света за цялата 2022 г. достигна нов рекорд, надхвърляйки в стойностно изражение 2 трилиона долара за първи път. В сравнение с предходната 2021 г. стойностният обем на износа за 2022 г., според данните на ITC Trade Map, се е увеличил със 7,4%.

Първите 20 страни в света по обем на доставките на селскостопански продукти, осигуряват общо почти 70% от световния износ на храни през 2022 година. А за 2021 г. по актуализирани данни, този дял е почти 68%, допълват от Федералния център "Агроекспорт" при Министерството на селското стопанство на Русия.

Страните най-големи износители в света за 2023 година - Топ 10

Страните най-големи износители в света за 2023 година - Топ 10

Най-голямо придвижване напред в "класацията" отбелязват Норвегия и Саудитска Арабия

В същото време, позицията на най-голям износител в света на селскостопански продукти за 2022 г. се запазва от САЩ, които са увеличили спрямо предходната година продажбите на външните пазари с 9,1%, до общо 193 млрд. долара.

На второ място е Бразилия, която през миналата година успя да увеличи доставките на световните пазари с 35%, до 135 млрд. долара. Нидерландия обаче й отстъпи второто място (което заемаше за 2021 г.) и отиде на трето място по износ на селскостопанска продукция, която се изчислява на 121 млрд. долара, увеличавайки износа си на годишна база само с 1,6%.

Освен това, в топ 5 на световните доставчици на селскостопанска продукция за 2022 г., влязоха Германия и Китай.

"В структурата на световния износ на храни през миналата година обаче има значителни промени спрямо предходната", се казва в изявление на Федералния център "Агроекспорт" към Министерството на земеделието на Руската федерация.

Влошава се прогнозата за зърнения баланс на Европа и света

Влошава се прогнозата за зърнения баланс на Европа и света

Въпреки това новата реколта от пшеница ще е втора по големина в историята

И така, челна позиция като дял от световния износ на селскостопански хранителни продукти вече заемат зърнените култури - с дял от 8,8%.

До второ място се "издигнаха" животинските и разстителните мазнини и масла, приходите от износа на които регистрираха увеличение от 18% на годишна база, до 173 млрд. долара.

Месните продукти пък бяха тези, които отстъпиха второто място и заеха трето в структурата на селскостопански износ в света. Все пак износа на месо през миналата година също бележи ръст - със 7%, до 163 милиарда долара.

Интересно е да се отбележи, че за 2022 г. Русия - която практически вече повече от година води военни действия - влезе отново в топ 20 на световните износители на селскостопански хранителни продукти, заемайки 17-то място в "класацията", с дял от 2,1% в световния износ, съобщават от "Агроекспорт". По-конкретно, за 2022 г. на годишна база, селскостопанският износ на Русия е нараснал с 12%, до 41,6 млрд. долара.

От друга страна, разгледано за периода за последните 10 години, сред първите 20 държави по износ на селскостопанска продукция, Русия показва най-голямото увеличение на износа - 2,5 пъти за 10 години.

Тежки времена за фермерите: Цената на зърното в ЕС падна под себестойността

Тежки времена за фермерите: Цената на зърното в ЕС падна под себестойността

Причина за ценовия срив е вносът от Украйна на фона и натрупаните запаси