Според водещ германски аграрен аналитичен портал Agrarheute цените на зърнените храни в Евросъюза паднаха под себестойността и ситуацията става критична. Германските експерти се позовават на анализа на френската компания Agritel профилирана в анализи и стратегии за развитие на земеделските и агроиндустриалните пазари, която е добре запозната със ситуацията в Европа и черноморския регион, пише sinor.bg.

Експертите коментират, че след рязкото понижение през април цените на зърното продължиха да спадат и в началото на май и "вече са паднали под себестойността".

Като основна причина за ценовия срив се посочва вноса от Украйна на фона на натрупаните големи запаси и ожесточената ценова конкуренция при износа. Цените на зърното започват търговията през май с ново понижение. Една от причините е, че все още е възможен транзита на украинско зърно през страните от Източна Европа.

Другият фактор са големите запаси. През април цените на пшеницата и царевицата се понижиха средно с по 24 евро за тон. Според Agritel "Това означава, че цените за новата пазарна година са под производствените разходи на фермерите".

Фермери, търговци и анализатори сега все повече се концентрират върху новата реколта, но не трябва да подминаваме факта, че всички големи страни износителки все още имат значителни запаси от старата реколта и това оказва натиск върху цените.

На тазгодишната конференция посветена на финансиране на земеделския отрасъл Ян Хайнеке от Agravis Raiffeisen AG сподели: "В момента все още има 10% до 20% от старата зърнена реколта във фермите" и е логично да се предполага, че тези количества трудно биха могли да се реализират на пазара. "Мелничарската промишленост е добре покрита. Износът напоследък наистина се засили, но не дотолкова, за да допринесе за значително разтоварване на пазара", смята експертът.

От Agritel коментираха вчера: "Много рязкото понижение на цените на зърното вчера, особено в контекста на оптимизъм за развитието на украинския износ и то независимо от резултата на преговорите за коридора. То в голям брой случаи ще създаде проблеми за много европейски производители, тъй като цените, предлагани за реколтата от 2023 г., са под производствените разходи."

На 10 май септемврийският контракт мелничарска пшеница затвори на борсата в Париж (Euronext) на равнище 232,25 евро за тон в сравнение с 396,50 евро за тон през същия период на 2022 година.

Практически във всички страни общественото мнение е на страната на местните производители. Най-активна подкрепа от политическия елит и от обикновените хора получават фермерите в засегнатите от агресивния украински дъмпингов износ държави - Полша, Унгария, Румъния и Словакия.