Както знаем, различните народи по света имат и своите различни традиции, свързани с празниците. Включително с посрещането на Нова година. Хвърляне на пари, празни куфари и хапване на грозде са част от тях. Следват любопитни подробности, разказани от World Strides.

Испания

В Испания е прието да се ядат 12 гроздови зрънца - по едно при всеки удар на часовника в полунощ на Нова година. Всяко грозде представлява късмет за един месец от следващата година. В по-големите градове като Мадрид и Барселона хората се събират на централните площади, за да ядат заедно гроздето си и да си раздават бутилки от местното пенливо вино - кава.

Ето кои са предпочитаните Новогодишни дестинации за руснаците

Ето кои са предпочитаните Новогодишни дестинации за руснаците

Около 2% от резервациите на руснаците за зимните празници са за България

Дания

Жителите на Дания посрещат Нова година, като хвърлят стари чинии и чаши по вратите на семейството и приятелите си, за да прогонят лошите духове. Те качват прави на столове в къщите и скачат от тях заедно в полунощ, за да "скочат" в януари с надеждата за късмет и берекет.

Снимка 511678

Източник: iStock

Бразилия

В Бразилия, както и в други страни от Централна и Южна Америка като Еквадор, Боливия и Венецуела, се смята, че ако носите шарено бельо в новогодишната нощ, това ще ви донесе пари и късмет. Най-популярните цветове са червеното, за което се смята, че носи любов през Новата година, както и жълтото, за което се смята, че носи пари.

Колумбия

В страната съществува традиция хората да обикалят домовете си с празен куфар, за да бъде новата им година изпълнена с пътешествия. И тук съществува поверието за шареното бельо. Ако носите жълто бельо ще имате богатство и просперитет.

Гватемала

Точно в полунощ, докато гърмят шампанското, хората в Гватемала взимат 12 пенита, излизат от дома си и като застанат с гръб към улицата ги хвърлят зад себе си. Според народните вярвания, това ще донесе финансов просперитет през новата година.

Най-популярните коледни базари в света според TikTok - Топ 10

Най-популярните коледни базари в света според TikTok - Топ 10

В класацията доминира Европа