Преди няколко години режисьорът Джей Джей Ейбрамс и продуцентите му търсели перфектната пустиня, която да покажат в новия филм от поредицата „Междузвездни войни”. И я намерили – в Абу Даби.

Голяма част от сцените в „Междузвездни войни: Силата се пробужда” са снимани близо до столицата на Обединените арабски емирства, която предлага значителни финансови стимули, за да привлича и други филмови и телевизионни продукции, пише СNN.

Това е част от една глобална тенденция: правителства по целия свят предоставят данъчни облекчения и други стимули на Холивуд. Идеята е, че големите продукции ще налеят пари в местната икономика и ще привлекат туристи към локациите.

Абу Даби предлага някои от най-щедрите облаги: връщане на 30% от парите, похарчени от продуцентските компании в града. Филмовата комисия на града предлага и помощ за осигуряването на разрешителни.

3 забележителности, които ще спечелят от „Междузвездни войни”

3 забележителности, които ще спечелят от „Междузвездни войни”

Локациите са заснети в последния епизод от поредицата

Целта на столицата е да се превърне в център за снимане на продукции, който се съревновава с други атрактивни места в Близкия Изток и Северна Африка. Конкуренцията е силна – Мароко и Катар привличат големи инвестиции, а Йерусалим предлага на големите международни продукции отстъпка до 60 процента.

В последните години Катар спечели снимките на „Трансформърс”, а Абу Даби привлече „Бързи и яростни 7” и „Завещанието на Борн”.

Световната сцена е още по-пренаселена. Филмовите екипи могат да избират измежду 35 държави, които предлагат финансови стимули, и над 30 американски щата. Още половин дузина страни, включително Китай, обмислят собствени програми.