Само за девет месеца двама младежи правят и приложение за доставка на храна Zepto и го развиват до такава степен, че днес оценката му е 900 милиона долара. Как двама тийнейджъри създадоха едно от най-бързо развиващите се приложения за търговия в Индия? CNBC Make It разказва тяхната история.

Когато Кайваля Вохра иска да напусне Станфордския университет, за да управлява своя стартъп, му трябва доста време за за убеди родителите си, че в това има смисъл. В крайна сметка той успява. "Те видяха как този бизнес се разраства, видяха колко бързо постигнахме това, което искахме", коментира той.

Така той и неговият съдружник Адит Палича разработват приложение, работещо на индийския пазар, което обещава да доставя хранителни стоки за по-малко от 10 минути.

Двамата споделят три важни стъпки по пътя към успеха.

 1.Говорете с клиентите

Да пуснете точния продукт на пазара е важно, каза Вохра. Как може да стане това?

"Говорете с клиентите, за да се уверите, че сте на прав път към намирането на подходящ продукт за пазара. Едно от най-трудните неща е да стигнете до този момент, в който имате продукт, който хората харесват. Много по-лесно и много по-бързо е, ако постоянно говорите с клиентите, получавате обратна връзка от тях и се учите от тях", добави той.

В ранните дни на Zepto, 19-годишните момчета се занимават с поддръжката на клиенти и доставят хранителни стоки на потребителите, само за да могат да разговарят с тях.

"Правим това до ден днешен... Имаме милиони клиенти със стотици хиляди поръчки всеки ден. Все още прекарваме значително време в разговори с клиенти, учейки се от тях", каза Палича.

 2. Влюбете се във вашия продукт

Палича и Вохра не винаги са били приемани на сериозно, не само заради възрастта им, но и заради "лудостта" на идеята за доставка под 10 минути.

"Когато започнахме това начинание преди 12 месеца, чувахме само: "Напълно сте полудели, това никога няма да проработи", каза Палича.

"Ако ние ние се справим някой друг ще го направи. Когато работите с това убеждение, всичко става по-малко лесно. Трябва да повярвате в продукта си".

Въпреки че Zepto е само един от многото бизнеси, които се яхнаха вълната на бързата търговия, той привлече вниманието на инвеститорите. Последното финансиране от 200 милиона долара през май доведе Zepto една стъпка по-близо до статута на "еднорог".

 3. Бъдете отговорни

Палича и Вохра са приятели от седемгодишни - голямо предимство, тъй като от приятели се превръщат в бизнес партньори.

"Кайваля и аз се допълваме от гледна точка на знания и умения. Той винаги е бил технически по-грамотен от мен, така че стана страхотен технологичен директор", каза Палича.

За Вохра способността им да са отговорни ги е довела дотук. "Когато работихме по куп училищни проекти заедно, винаги сме се отнасяли сериозно и отговорно към тях.