Дори най-богатите хора в света не са били родени с умения. Ето защо, ако се стремите да бъдете богати, е важно да се поучите от грешките, които са направили при те по пътя си към богатството.

Осем милионери и съветници в The Oracles споделят най-лошите финансови грешки, които са правили в миналото и за които съжаляват. Те споделят и как това е променило убеждения им днес.

1."Похарчих 71 000 долара за лоша маркетингова кампания."

Това споделя Барбара Коркоран, основател на The Corcoran Group - агенция за недвижими имоти.

"Вярвам, че парите са предназначени да бъдат харчени. Ето защо никога не съм била добра в спестяването. Но ми се иска да не бях похарчил първата голяма печалба на The Corcoran Group в маркетингова кампания, която се разпадна", казва тя. "Бях толкова сигурен в идеята, че не спрях да мисля за последствията, преди да изрхача 71 000 долара.

2."Пропилях твърде много време и пари, наемайки грешните за мен хора."

Това казва Кара Голдин, основател и изпълнителен директор на компанията за газирани напитки Hint.

"Когато бях по-млада, се поколебах да инвестирам в себе си и реших, че имам нужда преди всичко от твърда заплата. Когато най-накрая направих своя скок и създадох, собствена компания за напитки, изгубих много време в опити да наемам хора с повече опит", каза тя.

"Но "експертите" искаха да направят компромис с това, което направи нашите напитки успешни: не използваме подсладители. Урокът беше, че трябваше сама да се справя с нещата".

В крайна сметка, бизнесът процъфтява, защото тя компанията се противопоставя на индустриалните стандарти и остава вярна на мисията си - да помага на хората да водят по-здравословен живот, без да правят компромиси с удоволствието.

3."Харчих твърде много пари, за неща, които не можех да си позволя"

"Първата ми работа след колежа беше свързана с продажби, а възнаграждението ми беше от комисионни. Когато печелиш повече, живееш като крал. Когато продажбите се забавяха, се опитах да поддържам този начин на живот, използвайки кредитни карти. Това казва Майкъл О"Брайън, бизнес консултант и автор на "Shift: Създаване на по-добри утре".

Когато трябваше да помоля баща ми да ми даде заем, почувствах провала. Но той ми помогна и в крайна сметка ме научи да живея според собствените си средства".

4."Не инвестирах във физическото и психическото си здраве"

Това казва Джеймс Мансфийлд, основател и главен изпълнителен директор на строителната фирма JGMansfield и West Village General Contracting.

"Грешката ми беше, че мислех в краткосрочен план, вместо да планирам бъдещето. Например, не съм наел личен треньор, защото ми се струваше скъпо - но тази инвестиция щеше да изплати стократно", каза той.

"Сега знам, че когато не съм физически годен и духовно и емоционално спокоен, умът ми не е в кондиция. Така че преценявам всяко решение, и го взимам на базата на това дали ще даде резултат след 12 месеца. Старая се да правя повече от това, което има добро влияние върху мен".

5."Прекалявам с разходите без да разполагам с финансов буфер."

Тази своя грешка отчита Крейг Хендли, съосновател на колцентърът и автор на Hired to Quit, Inspired to Stay.

"Когато започнах да печеля пари, ги харчих за забавления и безразсъдно. Помагах на приятели и семейство, преди да спестя достатъчно, вместо да ги инвестирам, за да генерирам повече приходи. Мислех, че парите ще продължат да текат и не се подготвих за предизвикателства".

"Когато дойдоха и предизвикателствата, загубих 85% от доходите си и разбрах, че се боря достатъчно. Създайте финансов буфер преди всичко друго - или имайте солиден план, който да генерира възвръщаемост.

6."Станах жертва на начина ми на живот."

"Когато започнах да печеля повече, "настроих" разходите си, за да съответства на доходите ми, вместо да спестявам разликата. Да живея разкошен живот беше лоша идея, защото винаги изпитвах постоянен страх, че парите ми един ден ще изчезнат", каза Сара Крис, основател Wholesale Ted. Тя стартира първия си онлайн магазин на 16 години.

"С времето станах по-дисциплиниран и сега инвестирам и спестявам много повече, отколкото харча", казва тя.

7."Не научих основите на счетоводството."

Това отчита като своя грешка Бил Гербер, съосновател на фирмата за косутантски виртуални счетоводни услуги AccountingDepartment.com.

"Ако някой ми беше казал колко е важно счетоводството, първите ми два бизнеса нямаше да се провалят. Иска ми се да бях научил по-рано, че основните принципи на счетоводството са от решаващо значение за успеха ", каза той.

8."Взех студентски заем и го пропилях."

Това сподели Марчело Арамбид, основател на Day Trading Academy.

"Когато започнах да търгувам на борсата, работех за минимална заплата и имах нужда от пари. Така взех 25 000 долара студентски заеми за търговия - и го загубих след месец", каза той.

Иска ми се някой да ми беше казал да бързам толкова, но живеем в общество, което иска незабавни резултати. Понякога трябва да сте търпеливи, а друг път трябва да се движите бързо. Ключът е да се научим да разбираме разликата".