Париж страда от огромен спад в туризма след терористичните атаки отпреди две седмици.

Броят на туристите, които са отменили пътуванията си до френската столица в седмицата след нападението на 13 ноември, е скочил с 21% в сравнение с анулиранията през същия период на миналата година, предаде ВВC.

Новите резервации са намалели с 27 на сто, показват данните от консултантската компания ForwardKeys. Резервациите за Коледа са се понижили с 13% спрямо година по-рано.

Един от терористите, които убиха 130 души в Париж на 13 ноември, петък, все още е на свобода и местонахождението му не е известно. Извънредното положение в цялата страна бе удължено до три месеца, а властите повишиха мерките за сигурност по улиците и в обществените сгради.

Вълната от отменени пътувания идва в тежко време за „града на любовта”. Дори преди терористичните действия резервациите за празниците през зимата бяха с 2% по-малко спрямо 2014 г. Пътуванията намаляха след нападението над сатиричното издание „Шарли Ебдо” през януари и бяха необходими около 4 месеца, за да се върне броят на посетителите към нормалното си ниво, обясниха от Службата по туризъм на Париж.

Този път спадът е доста по-драматичен.

Министърът на икономиката на Франция Емануел Макрон заяви, че парижките хотели се сблъскват с между 15% и 20% понижение на броя на гостите, докато посещаемостта в ресторантите е намаляла с 10 на сто.

Много от най-популярните и емблематични за страната туристически забележителности като Айфеловата кула и „Дисниленд” бяха затворени в продължение на дни непосредствено след атаките. Планираните събития и обществените прояви бяха отменени. Бандите  U2 и Foo Fighters отложиха концертите си.